Metrikler
Eğitim Bilgileri
2012 - 2019
2012 - 2019Doktora
Gaziantep Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Türkiye
2009 - 2012
2009 - 2012Yüksek Lisans
Gaziantep Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Türkiye
2006 - 2009
2006 - 2009Lisans
Gaziantep Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Türkiye
Araştırma Alanları
Mühendislik ve Teknoloji
Gıda Mühendisliği
Sağlık Bilimleri
Beslenme ve Dietetik
Akademik Ünvanlar / Görevler
2024 - Devam Ediyor
2024 - Devam EdiyorDr. Öğr. Üyesi
Çukurova Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme Ve Diyetetik
2020 - 2024
2020 - 2024Dr. Öğr. Üyesi
İskenderun Teknik Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları
2011 - 2020
2011 - 2020Araştırma Görevlisi
Gaziantep Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği
Yönetimsel Görevler
2021 - 2024
2021 - 2024Erasmus Programı Kurum Koordinatörü
İskenderun Teknik Üniversitesi
2021 - 2024
2021 - 2024Staj Başkanı
İskenderun Teknik Üniversitesi
2021 - 2024
2021 - 2024Mevlana Değişim Programı Kurum Koordinatörü
İskenderun Teknik Üniversitesi
2021 - 2024
2021 - 2024İntibak/Muafiyet Komisyonu Üyesi
İskenderun Teknik Üniversitesi
2020 - 2024
2020 - 2024Üniversite Yönetim Kurulu Üyesi
İskenderun Teknik Üniversitesi
Yönetilen Tezler
2024
2024Yüksek Lisans
Production of functional yogurt enriched with red beetroot pomace
Adal Karakaya E. (Eş Danışman), Çavdar H. K.
B.GÜLER(Öğrenci)
2023
2023Yüksek Lisans
Preparation of beta-carotene enriched wheat germ oil capsules by complex coacervation and use in pasta production
Adal Karakaya E. (Eş Danışman), İbanoğlu E.
M.CAN(Öğrenci)
Makaleler
Tümü (14)
SCI-E, SSCI, AHCI (9)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (9)
Scopus (10)
TRDizin (3)
Diğer Yayınlar (2)
2024
20241. Alteration of the Morphological and Physicochemical Characteristics of Corn and Wheat Starch via Dry Heating with Whey Protein Isolates
Adal Karakaya E., Aktar T., Çavdar H. K.
FOODS
, cilt.13, sa.22, ss.3701-3719, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20242. Modification of faba bean protein isolate by high-intensity ultrasound treatment: screening of physicochemical, thermal, and structural properties
Adal E.
JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION , cilt.18, sa.3, ss.2438-2449, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20233. Effect of Freeze-Drying and Oven-Drying on Volatiles, Bioactive and Structural Properties of Hawthorn (Crataegus tanacetifolia) Fruit
KESKİN ÇAVDAR H., ADAL KARAKAYA E.
AKADEMIK GIDA , cilt.21, sa.3, ss.202-210, 2023 (Scopus, TRDizin)
2023
20234. Optimization of Black Garlic Production Parameters using Response Surface Methodology: Assessment and Characterization of Bioactive Properties
Adal Karakaya E.
JOURNAL OF APPLIED RESEARCH ON MEDICINAL AND AROMATIC PLANTS , cilt.34, sa.1, ss.1-8, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20235. Optimization of complex coacervation parameters for the production of encapsulated black garlic using response surface methodology
Sasmaz H. K., Adal E., Kadiroglu P., Selli S., Uzlasir T., Kelebek H.
JOURNAL OF FOOD SCIENCE
, cilt.88, sa.11, ss.4424-4439, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
20226. COMPLEX COACERVATION OF CHICKPEA PROTEIN ISOLATE AND PECTIN: EFFECT OF BIOPOLYMER RATIO AND pH
ADAL KARAKAYA E.
GIDA , cilt.47, sa.6, ss.971-979, 2022 (TRDizin)
2022
20227. Comparative assessment of quality parameters and bioactive compounds of white and black garlic
Sasmaz H. K., Sevindik O., Adal E., Erkin O. C., SELLİ S., Kelebek H., et al.
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
, cilt.248, sa.9, ss.2393-2407, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
20228. Plant protein enrichment effect on the physical, chemical, microbiological, and sensory characteristics of yogurt
Bulut M., Adal E., Aktar T.
JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION , cilt.46, sa.8, ss.1-10, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
20229. Determining the Quality and Storage Stability of Pomegranate (Punica granatum L.) Seed Oil with Accelerated Shelf-Life Approach
ADAL KARAKAYA E., AKTAR KÜÇÜKASLAN T.
TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE: FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.10, sa.6, 2022 (Hakemli Dergi)
2021
202110. Non-targeted approach to detect green pea and peanut adulteration in pistachio by using portable FT-IR, and UV–Vis spectroscopy
Menevseoglu A., Aykas D., Adal Karakaya E.
JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION , cilt.15, sa.2, ss.1075-1082, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
2019
201911. Determining the Arrhenius kinetics of avocado oil: Oxidative stability under rancimat test conditions
Aktar T., Adal Karakaya E.
FOODS
, cilt.8, sa.7, ss.1-13, 2019 (SCI-Expanded, Scopus)
2019
201912. Effect of Roasting on Oxidative Stability of Pistachio Nut
ADAL E., ÖKSÜZLER F. T., EREN S.
International Journal of Scientific and Technological Research , cilt.5, sa.5, ss.135-143, 2019 (Hakemli Dergi)
2019
201913. Rosemary and Oregano Essential Oils as Natural Antioxidant to Preserve Pistachio Puree
ADAL E., EREN S.
Journal of Food Science and Engineering , cilt.9, ss.318-332, 2019 (Hakemli Dergi)
2017
201714. Heteroprotein Complex Formation of Bovine Lactoferrin and Pea Protein Isolate: A Multiscale Structural Analysis
Adal Karakaya E., Sadeghpour A., Connell S., Rappolt M., Ibanoglu E., Sarkar A.
BIOMACROMOLECULES
, cilt.18, sa.2, ss.625-635, 2017 (SCI-Expanded, Scopus)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2024
20241. ENCAPSULATION OF CHIA SEED OIL: EMULSION CHARACTERIZATION
ADAL KARAKAYA E.
CUKUROVA 12th INTERNATIONAL SCIENTIFIC RESEARCHES CONFERENCE, Adana, Türkiye, 9 - 12 Mart 2024, (Özet Bildiri)
2024
20242. THE IMPORTANCE OF PLANT PROTEINS FOR BIOACTIVE ENCAPSULATION IN FOOD SYSTEMS
ADAL KARAKAYA E.
16 th INTERNATIONAL İSTANBUL SCIENTIFIC RESEARCH CONGRESS ON LIFE, ENGINEERING, ARCHITECTURE, AND MATHEMATICAL SCIENCES, İstanbul, Türkiye, 28 - 29 Şubat 2024, (Tam Metin Bildiri)
2023
20233. PRODUCTION OF FUNCTIONAL YOGURT ENRICHED WITH VEGETABLE AND FRUIT WASTE
UĞURLU B. G., ADAL KARAKAYA E., KESKİN ÇAVDAR H.
EJONS 16th INTERNATIONAL CONFERENCE ON MATHEMATICS, ENGINEERING, NATURAL & MEDICAL SCIENCES, Türkiye, 11 - 13 Kasım 2023, (Tam Metin Bildiri)
2013
20134. Effect of Roasting on Oxidative Stability of Pistachio Nut Kernel (Pistachio Vera L.)
ADAL E., ÖKSÜZLER F. T., EREN S.
Traditional foods from Adriatic to Caucasus, Makedonya, 24 - 26 Ekim 2013, (Özet Bildiri)
2022
20225. Emerging Technologies for the Improvement of Plant Protein Functionality in the Food System
ADAL KARAKAYA E.
11TH INTERNATIONAL ISTANBUL SCIENTIFIC RESEARCH CONGRESS, İstanbul, Türkiye, 15 - 17 Ekim 2022, (Tam Metin Bildiri)
2021
20216. Determination of Physicochemical Characteristics and Antioxidant Properties of Black and Fresh Garlic
Sasmaz H. K., SEVİNDİK O., ADAL KARAKAYA E., ERKİN Ö. C., KADİROĞLU KELEBEK P., SELLİ S., et al.
6th International Mediterranean Science and Engineering Congress, Antalya, Türkiye, 25 - 27 Ekim 2021, (Özet Bildiri)
2021
20217. Current Trends in Encapsulation: Applications in Food Science
ADAL E.
2nd International Conference on Raw Materials to Processed Food, Türkiye, 3 - 04 Haziran 2021, (Tam Metin Bildiri)
2020
20208. Production of pasta enriched with encapsulated vitamin A added wheat germ oil
Yıldız M. C., ADAL KARAKAYA E., İBANOĞLU E.
2nd International Eurasian Conference on Science, Engineering and Technology, Gaziantep, Türkiye, 7 - 09 Ekim 2020, (Özet Bildiri)
2019
20199. Effect of Enzymatic Hydrolysis on Surface Charge and Size of Pea Protein Isolate
ADAL E., KÖKLÜ H. T., ÇAĞLAR N., İBANOĞLU Ş., İBANOĞLU E.
5rd International Congress on Engineering, Architecture and Design, İstanbul, Türkiye, 21 - 22 Aralık 2019, (Özet Bildiri)
2019
201910. Food Texture: Perceiving, Sensing and Technological Applications
ADAL E., AKTAR KÜÇÜKASLAN T.
5th International Congress on Engineering, Architecture and Design, İstanbul, Türkiye, 21 - 22 Aralık 2019, (Tam Metin Bildiri)
2019
201911. Effect of Enzyme/Substrate Ratio and Hydrolysis Time on Degree of Hydrolysis of Pea Protein Isolate
KÖKLÜ H. T., ADAL E., ÇAĞLAR N., İBANOĞLU Ş., İBANOĞLU E.
5rd International Congress on Engineering, Architecture and Design, Türkiye, 21 - 22 Aralık 2019, (Özet Bildiri)
2019
201912. Application of Supercritical Drying for Food Products
ADAL E.
2nd Cilicia International Symposium on Engineering and Technology, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2019, (Tam Metin Bildiri)
2019
201913. High Pressure Processing of Foods
ADAL E., AKTAR KÜÇÜKASLAN T.
2nd Cilicia International Symposium on Engineering and Technology (CISET 2019), Mersin, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2019, (Tam Metin Bildiri)
2018
201814. Elzem Yağ Asitlerinin Zıt Yüklü Proteinler Kullanılarak Enkapsüle Edilmesi
ADAL E., İBANOĞLU Ş., İBANOĞLU E.
UMTEB III. Uluslararası Mesleki ve Teknik Bilimler Kongresi, Türkiye, 21 - 22 Haziran 2018, (Özet Bildiri)
2018
201815. Use of Lactoferrin as Wall Material in Encapsulation
ADAL E., İBANOĞLU Ş., İBANOĞLU E.
2nd International Congress on Multidisciplinary Studies, Adana, Türkiye, 4 - 05 Mayıs 2018, (Özet Bildiri)
2018
201816. Encapsulation of Omega Fatty Acids by Complex Coacervation
ADAL E., İBANOĞLU Ş., İBANOĞLU E.
2nd International Congress on Multidisciplinary Studies, Türkiye, 4 - 05 Mayıs 2018, (Özet Bildiri)
2018
201817. Could Avocado be the New Alternative for Healthy Unsaturated Oil Source?
AKTAR T., ADAL E.
International Conference on Raw Materials to Processed Foods, Antalya, Türkiye, 11 - 13 Nisan 2018, (Tam Metin Bildiri)
2018
201818. Effect of Herbal Antioxidants on the Stability of Edible Oils: A Review
AKTAR T., ADAL E.
ICAFOF 2018, İzmir, Türkiye, 2 - 05 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2018
201819. CHARACTERISTIC COMPONENTS OF CISTUS: A REVIEW
AKTAR T., ADAL E.
International GAP Agriculture and Livestock Congress, Şanlıurfa, Türkiye, 25 - 27 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2018
201820. A sustainable source of Omega-3 fatty acids: Algal oil
AKTAR T., ADAL E.
International Conference on Raw Materials to Processed Foods, Antalya, Türkiye, 11 - 13 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2018
201821. Antioxidant Activity and Oxidative Stability of Berry Seed Oils
İBANOĞLU E., ADAL E., İBANOĞLU Ş.
5th International Conference on Food Security and Nutrition, Danimarka, 9 - 11 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2017
201722. Fatty acid compositions and oxidative stability of berry and cherry seed oils by DSC and Rancimat methods
ADAL E., İBANOĞLU E.
15th Euro Fed Lipid Congress: Oils, Fats, and Lipids: New Technologies and Applications for a Healthier Life, Uppsala, İsveç, 27 - 30 Ağustos 2017, (Özet Bildiri)
2017
201723. Uses of microencapsulated Omega3 fatty acid rich oils in food systems
ADAL E., İBANOĞLU Ş., İBANOĞLU E.
15th Euro Fed Lipid Congress: Oils, Fats, and Lipids: New Technologies and Applications for a Healthier Life, Uppsala, İsveç, 27 - 30 Ağustos 2017, (Özet Bildiri)
2017
201724. Encapsulation of Berry Seed Oils by Complex Coacervation with Proteins
ADAL E., İBANOĞLU Ş., İBANOĞLU E.
International Conference on Agriculture, Forest, Food Sceinces and Technology (ICAFOF2017), Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)
2017
201725. Influence of addition rosemary essential oil on oxidative stability of pistachio puree under accelerated conditions
ADAL E., EREN S.
International Conference on Agriculture, Forest, Food Sceinces and Technology, Nevşehir, Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)
2017
201726. A Review of Perilla Seed Oil; a good source of plant based Omega 3 and Omega-6
AKTAR T., ADAL E.
I. International Congress on Medicinal and Aromatic Plants"Natural and Healthy Life", Konya, Türkiye, 9 - 12 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)
2017
201727. Antioxidant activity, Phenolic Content, Fatty acid composition and Oxidative stability of berry seed oils
ADAL E., İBANOĞLU Ş., İBANOĞLU E.
I. International Congress on Medicinal and Aromatic Plants"Natural and Healthy Life", Konya, Türkiye, 9 - 12 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)
2017
201728. Microencapsulation of seed oil by heteroprotein complex coacervation
ADAL E., İBANOĞLU Ş., İBANOĞLU E.
I. International Congress on Medicinal and Aromatic Plants"Natural and Healthy Life", Konya, Türkiye, 9 - 12 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)
2015
201529. Farklı Sıcaklıklardaki Kavurma İşleminin Antep Fıstığının Renk Değişimi Üzerindeki Etkisi
ADAL E., ÖKSÜZLER F. T., EREN S.
İç Anadolu Bölgesi 2. Tarım ve Gıda Kongresi, Nevşehir, Türkiye, 28 - 30 Nisan 2015, (Özet Bildiri)
2014
201430. Oxidation of Encapsulated Camelina Oil
ADAL E., MOILANEN H., ROCCHI E., DAMERAU A., LAMPI A. M., PIIRONEN V., et al.
1st Congress on Food Structure Design, Portekiz, 15 - 17 Ekim 2014, (Özet Bildiri)
2012
201231. The effect of Oregano essential oil on shelf-life of pistachio nut puree.
ADAL E., EREN S.
10th Euro Fed Lipid Congress, Krakow, Polonya, 23 - 26 Eylül 2012, (Özet Bildiri)
2012
201232. Shelf life prediction of pistachio puree using Rancimat method
ADAL E., EREN S.
IFT Annual meeting and Food Expo., Las Vegas, Amerika Birleşik Devletleri, 25 Haziran 2012, (Özet Bildiri)
2012
201233. Antep Fıstığı Yağının Yağ Asidi Kompozisyonunun ve Oksidatif Stabilitesinin Belirlenmesi
ADAL E., EREN S.
1. Bitkisel Yağ Kongresi, Adana, Türkiye, 12 - 14 Nisan 2012, (Özet Bildiri)
2011
201134. Effect of adding essential oil from Origanum onites on oxidative stability of pistachio paste
ADAL E., EREN S.
9th Euro Fed Lipid Congress, Rotterdam, Hollanda, 18 - 21 Eylül 2011, (Özet Bildiri)
2010
201035. The effects of natural antioxidants on prolonging shelf life of pistachio puree
ADAL E., EREN S.
1st International Congress on Food Technology, Antalya, Türkiye, 3 - 06 Kasım 2010, (Özet Bildiri)
Kitaplar
2021
20211. Fonksiyonel Gıdalar ve Sağlıklı Beslenme
ADAL KARAKAYA E.
Temel Beslenme, SAVAŞ HASAN BASRİ, Editör, İstanbul Tıp Kitapevleri, ss.93-102, 2021
2020
20202. Microbial Inactivation by Ultrasound in the Food Industry
ADAL KARAKAYA E.
Technological Developments in Food Preservation, Processing, and Storage, YIKMIŞ SEYDİ, Editör, IGI GLOBAL, USA, ss.86-96, 2020
Desteklenen Projeler
2023 - 2027
2023 - 2027Sustainable Network for agrofood loss and waste prevention, management, quantification and valorisation (FoodWaStop)
TÜBİTAK - AB COST Projesi
Adal Karakaya E.
2021 - 2025
2021 - 2025Promoting Innovation of ferMENTed fOods (PIMENTO)
TÜBİTAK - AB COST Projesi
Özoğul F., ADAL KARAKAYA E.
2020 - 2023
2020 - 2023Siyah Sarımsak Üretim Koşullarının ve Enkapsülasyonunun Optimizasyonu, Biyoaktif, Aroma-Aktif Bileşimlerinin Karakterizasyonu ve Antikanser Özelliklerinin Saptanması
TÜBİTAK Projesi , 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı
Adal Karakaya E.
2018 - 2021
2018 - 2021Frambuaz Ve Vişne Çekirdeği Yağlarının Protein-Protein Kompleks Koaservasyon Yöntemi Ile Enkapsüle Edilmesi Ve Fonksiyonel Makarna Üretiminde Kullanılması
TÜBİTAK Projesi , 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı
Adal Karakaya E.
2009 - 2011
2009 - 2011Bitki Antioksidanlarının Fıstık Füresi Raf Ömrüne etkilerinin Belirlenmesi ve Son Ürünün Kalite Parametrelerinin Geliştirilmesi
TÜBİTAK Projesi , 1507 - TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı
Adal Karakaya E.