Eğitim Bilgileri
2019 - Devam Ediyor
2019 - Devam EdiyorDoktora
Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Türkiye
2017 - 2019
2017 - 2019Yüksek Lisans
Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Türkiye
2015 - 2017
2015 - 2017Yüksek Lisans
Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Türkiye
2011 - 2015
2011 - 2015Lisans
Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği , Türkiye
Yabancı Diller
B2 Orta Üstü
B2 Orta Üstüİngilizce
Sertifika, Kurs ve Eğitimler
2024
2024TÜBİTAK 2237-A “Proses Analizi ve Optimizasyonu”
Diğer
TÜBİTAK 2237-A
Araştırma Alanları
Gıda Mühendisliği
Gıda Teknolojisi
Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi
Mühendislik ve Teknoloji
Akademik Ünvanlar / Görevler
2017 - Devam Ediyor
2017 - Devam EdiyorAraştırma Görevlisi
Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği
Makaleler
2025
20251. Enhancing “Ewiss” cheese production using autochthonous lactic acid bacteria and Propioniciclava flava as an alternative to commercial propionic acid bacteria
Busetta G., Garofalo G., Taşpınar T., Guarcello R., Franciosi E., Sardina M. T., et al.
INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL , cilt.173, sa.2026, ss.1-11, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20252. Application of whole genome sequenced selected Pediococcus acidilactici to tailor the making of the spreadable fresh ewe’s milk “Quadrello di Ovino” cheese to the production area
Garofalo G., Taşpınar T., Larini I., Felis G. E., Busetta G., Settanni L., et al.
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
, cilt.115696, ss.1-10, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20253. Assessment of physicochemical properties and staling characteristics of eggless gluten-free cakes with aquafaba
Yazici G. N., TAŞPINAR T., BİNOKAY H., AĞÇAM E., AĞIRMAN B., ÖZER M. S.
Journal of Food Measurement and Characterization
, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20244. Description of “Ovino Belmontese”, a new semisoft sheep’s milk cheese processed using “Italico” cheese technology
Gaglio R., Garofalo G., Taşpınar T., Busetta G., Barbera M., Sutera A. M., et al.
FOOD BIOSCIENCE , cilt.104450, ss.1-30, 2024 (SCI-Expanded)
2024
20245. Description of Ewiss cheese, a new ewe's milk cheese processed by Swiss cheese manufacturing techniques: microbiological, physicochemical and sensory aspects.
Garofalo G., Taspinar T., Busetta G., Mastrangelo S., Portolano B., Sardina M. T., et al.
Journal of dairy science
, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20236. Investigating the potential of using aquafaba in eggless gluten-free cake production by multicriteria decision-making approach
Yazıcı G. N., Taşpınar T., Binokay H., Dağsuyu C., Kokangül A., Özer M. S.
JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION , cilt.1, sa.1, ss.1, 2023 (SCI-Expanded)
2023
20237. An Overview of Plant-based Milk Alternatives
Yazıcı G. N., Taşpınar T., Güven M., Özer M. S.
Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology , cilt.11, sa.3, ss.587-602, 2023 (Hakemli Dergi)
2022
20228. Bioactivity, volatile profile, and physicochemical properties of set-type yogurt enriched with European cranberrybush (Viburnum opulus L.) juice during storage
TAŞPINAR T., GÜVEN M., AĞÇAM E.
JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION
, cilt.46, sa.1, 2022 (SCI-Expanded)
2018
20189. Effect of Using Different Kinds and Ratios of Vegetable Oils on Ice Cream Quality Characteristics
Gueven M., Kalender M., Taşpınar T.
FOODS
, cilt.7, sa.7, 2018 (SCI-Expanded, Scopus)
2017
201710. Farklı Stabilizör Kullanımının Yoğurt Dondurmalarının Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi
GÜVEN M., KALENDER M., TAŞPINAR T.
Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri , cilt.32, sa.2, ss.37-46, 2017 (Hakemli Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2024
20241. Evaluating the potential of using plant-based milk alternatives in cake production: A review
YAZICI G. N., TAŞPINAR T., ÖZER M. S.
The 5th International Electronic Conference on Foods: The Future of Technology, Sustainability, and Nutrition in the Food Domain, 28 - 30 Ekim 2024, (Tam Metin Bildiri)
2023
20232. The Potential Use of Synbiotic Combinations in Bread—A Review
Yazıcı G. N., Özoğlu Ö., Taşpınar T., Yılmaz I., Özer M. S.
The 4th International Electronic Conference on Foods Focus on Sustainable Food Systems: Current Trends and Advances, 15 - 30 Ekim 2023, cilt.26, sa.1, ss.1, (Tam Metin Bildiri)
2023
20233. The potential use of synbiotic combinations in cereal-based solid food products- A review
Yazici G. N., Özoğlu Ö., Taşpınar T., Yilmaz I., Özer M. S.
The 4th International Electronic Conference on Foods Focus on Sustainable Food Systems: Current Trends and Advances, Adana, Türkiye, 15 - 30 Ekim 2023, ss.1-7, (Tam Metin Bildiri)
2023
20234. Application of Inulin in Pasta: The Influence on Technological, Nutritional Properties, and Human Health—A Review
Yazıcı G. N., Taşpınar T., Yılmaz I., Özer M. S.
The 4th International Electronic Conference on Foods Focus on Sustainable Food Systems: Current Trends and Advances, 15 - 30 Ekim 2023, ss.1, (Tam Metin Bildiri)
2023
20235. Evaluation the Potential of Using Plant-Based Milk Substitutes in Ice Cream Production
Taşpınar T., Yazıcı G. N., Güven M.
The 4th International Electronic Conference on Foods Focus on Sustainable Food Systems: Current Trends and Advances, 15 - 30 Ekim 2023, ss.1-6, (Tam Metin Bildiri)
2022
20226. Yoğurt Bileşiminin Zenginleştirilmesine Yönelik Genel Bir Bakış
Taşpınar T., Yazıcı G. N., Güven M.
Türkiye 14. Gıda Kongresi, 19 - 21 Ekim 2022, ss.195-199, (Tam Metin Bildiri)
2022
20227. Laktoz İntoleransına Sahip Tüketicilere Yönelik Laktozsuz Gıda Üretim Yöntemleri ve Güncel Yaklaşımlar
Yazıcı G. N., Taşpınar T., Özer M. S., Güven M.
Türkiye 14.Gıda Kongresi, 19 - 21 Ekim 2022, ss.200-207, (Tam Metin Bildiri)
2022
20228. General Perspective and Assessment of the Potential of Utilizing Paraprobiotics in Food Products
Taşpınar T., Yazıcı G. N., Güven M.
The 3rd International Electronic Conference on Foods: Food, Microbiome, and Health - A Celebration of the 10th Anniversary of Foods' Impact on Our Wellbeing session Food Formulations - Novel Ingredients and Food Additives, 1 - 15 Ekim 2022, ss.1-7, (Tam Metin Bildiri)
2022
20229. Aquafaba: A Multifunctional Ingredient in Food Production
YAZICI G. N., TAŞPINAR T., ÖZER M. S.
The 3rd International Electronic Conference on Foods: Food, Microbiome, and Health - A Celebration of the 10th Anniversary of Foods' Impact on Our Wellbeing session Food Formulations - Novel Ingredients and Food Additives, 09 Eylül 2022, (Tam Metin Bildiri)
2021
202110. Plant-Based Dairy Alternatives: The Factors and Tendency of Consumers forBuying
Taşpınar T., Güven M.
3RD WORLD CONFERENCE ON SUSTAINABLE LIFE SCIENCES, 19 Ekim 2021, ss.57, (Özet Bildiri)
2021
202111. Plant-Based Milk Substitutes as a Carrier of Probiotic Sources
Taşpınar T., Güven M.
3RD WORLD CONFERENCE ON SUSTAINABLE LIFE SCIENCES, 19 Ekim 2021, ss.58-68, (Tam Metin Bildiri)
2021
202112. Non-Thermal Processing of Milk and Dairy Products
Taspinar T., Güven M.
14th Scientific Conference of the Bulgarian Focal Point of EFSA under the motto "Sustainable science for safety food", 27 Ekim 2021, ss.36-42, (Tam Metin Bildiri)
2019
201913. Effect of Stabilizer Usage on Quark Cheese Quality Properties
TAŞPINAR T., AĞÇAM E., GÜVEN M.
IDF World Dairy Summit 2019, 23 - 26 Eylül 2019, (Özet Bildiri)
2019
201914. Labneli Dondurma Üretimi ve Farklı Oranlarda Kullanılan Farklı Stabilizörlerin Ürün Özellikleri Üzerine Etkileri
TAŞPINAR T., GÜVEN M.
2.Ulusal Sütçülük Kongresi, İzmir, Türkiye, 25 - 26 Nisan 2019, ss.188, (Tam Metin Bildiri)
2019
201915. Bitkisel Pıhtılaştırıcı Enzim Kaynakları İle Peynir Üretimi
Çırak M. A., TAŞPINAR T., GÜVEN M.
2.Ulusal Sütçülük Kongresi, İzmir, Türkiye, 25 - 26 Nisan 2019, ss.189, (Tam Metin Bildiri)
2018
201816. Effect of Using Different Kinds and Ratios of Vegetable Oils on Ice Cream Quality Characteristics
GÜVEN M., KALENDER M., TAŞPINAR T.
International Conference on Raw Materials to ProcessedFoods, Antalya, Türkiye, 11 - 13 Nisan 2018, ss.175, (Özet Bildiri)
2018
201817. New Concept in Packaging: Whey Protein Edible Films
KARACA O. B., TAŞPINAR T.
International Conference on Raw Materials to Processed Foods, Antalya, Türkiye, 11 - 13 Nisan 2018, ss.193, (Tam Metin Bildiri)
2018
201818. Proteomics Applications in Cheese Characterization and Recent Developments
GÜVEN M., TAŞPINAR T., ÇIRAK M. A.
International Conference on Raw Materials to Processed Foods, Antalya, Türkiye, 11 - 13 Nisan 2018, ss.219, (Tam Metin Bildiri)
2017
201719. Effects of different stabilizers on physicochemical and sensory properties of yogurt ice cream
TAŞPINAR T., GÜVEN M., KALENDER M., KARACA O. B.
4th North and East European Congress on Food (NEEFood 2017)., Kaunas, Litvanya, 10 - 13 Eylül 2017, ss.113, (Özet Bildiri)
Kitaplar
2020
20201. Yoğurt Üretimi
GÜVEN M., ERGİNKAYA Z., TAŞPINAR T.
Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi, Osman ERKMEN, Hüseyin Erten, Hidayet Sağlam, Editör, Nobel, Ankara, ss.95-116, 2020
2019
20192. New Concept in Packaging: Milk Protein Edible Films
KARACA O. B., OLUK C. A., TAŞPINAR T., GÜVEN M.
Health and Safety Aspects of Food Processing Technologies, Malik, A., Erginkaya, Z., Erten. H., Editör, Springer, London/Berlin , Berlin, ss.537-567, 2019
2019
20193. Traditional Cheeses of Mediterranean Region in Turkey
KARACA O. B., TAŞPINAR T., GÜVEN M.
Traditional Cheeses from Selected Regions in Asia, Europe, and South America, Oluk., C.Karaca, O.B., , Editör, Bentham Science Publishers On The Internet, New York, ss.307-336, 2019
Desteklenen Projeler
2025 - Devam Ediyor
2025 - Devam EdiyorSofralık Kalitesi Düşük Karpuzdan ve Siyah Havuç Posasından Katma Değeri Yüksek Ürünlerin Elde Edilmesi ve Bunların Bazı Gıdalarda Kullanım Potansiyeli
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
ERTEN H. (Yürütücü), KEÇELİ MUTLU T., CABAROĞLU T., AKYILDIZ A., BENLİ H., AĞÇAM E., et al.
2023 - Devam Ediyor
2023 - Devam EdiyorFarklı Bitkisel Esaslı Süt Alternatiflerinin Yumurtasız Glutensiz Kek Nitelikleri Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
ÖZER M. S. (Yürütücü), YAZICI G. N., TAŞPINAR T.
2021 - Devam Ediyor
2021 - Devam EdiyorProbiyotik ve paraprobiyotik kültür ilavesiyle üretilen Beyaz peynirlerin olgunlaşma süresince bazı kalite kriterlerinin araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Doktora
GÜZELER N. (Yürütücü), TAŞPINAR T., GÜVEN M.
2023 - 2024
2023 - 2024Application of innovative production protocols and selected lactic acid bacteria for the enhancement of dairy products
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
ERTEN H. (Yürütücü), GAROFALO G., TAŞPINAR T., SETTANNİ L.
2022 - 2024
2022 - 2024Bitkisel Bazlı Süt Alternatifleri İle Dondurma Üretiminde Nohut Aquafabası Kullanım Olanaklarının Araştırılması ve Ürün Özellikleri Üzerindeki Etkilerinin Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
ÖZER M. S. (Yürütücü), GÜVEN M., TAŞPINAR T., YAZICI G. N.
2021 - 2023
2021 - 2023Farklı Aquafabaların Yumurta İkame Maddesi Olarak Glutensiz Kek Üretiminde Kullanımı ve Bazı Kalite Nitelikleri Üzerindeki Etkilerinin Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
ÖZER M. S. (Yürütücü), TAŞPINAR T., YAZICI G. N.
2018 - 2020
2018 - 2020Stabilizör Kullanımının Quark Peyniri Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
GÜVEN M. (Yürütücü), TAŞPINAR T.
2018 - 2020
2018 - 2020Dondurmada Süt Yağını İkame Amaçlı Bitkisel Yağ Kullanımının Dondurmanın Özellikleri Üzerine Etkileri
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
GÜVEN M. (Yürütücü), KALENDER M., TAŞPINAR T.
2018 - 2019
2018 - 2019İnekleri Seviyorum Sütümü İçiyorum
TÜBİTAK Projesi , 4006 - TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı
Taşpınar T., Uruk E., Koluman N., Aktaş Arnas Y., Erden Özcan Ş., Göncü Karakök S., et al.
Ödüller
Kongre ve Sempozyum Katılımı Faaliyetleri
28 Ekim 2024 - 30 Ekim 2024
28 Ekim 2024 - 30 Ekim 2024The 5th International Electronic Conference on Foods The Future of Technology, Sustainability, and Nutrition in the Food Domain
Katılımcı
Adana-Türkiye
19 Ocak 2024 - 19 Ocak 2024
19 Ocak 2024 - 19 Ocak 2024Fermantasyon Teknolojileri ve Yenilikçi Fermente Ürünler Çalıştayı
İzleyici / Dinleyici
Adana-Türkiye
15 Ekim 2023 - 30 Ekim 2023
15 Ekim 2023 - 30 Ekim 2023The 4th International Electronic Conference on Foods Focus on Sustainable Food Systems: Current Trends and Advances
Katılımcı
Adana-Türkiye
19 Ekim 2022 - 21 Ekim 2022
19 Ekim 2022 - 21 Ekim 2022Türkiye 14. Gıda Kongresi
Katılımcı
Adana-Türkiye
06 Ekim 2022 - 07 Ekim 2022
06 Ekim 2022 - 07 Ekim 20222. International Conference on Research of Agriculture and Food Technologies
Katılımcı
Adana-Türkiye
01 Ekim 2022 - 15 Ekim 2022
01 Ekim 2022 - 15 Ekim 2022The 3rd International Electronic Conference on Foods: Food, Microbiome, and Health - A Celebration of the 10th Anniversary of Foods' Impact on Our Wellbeing session Food Formulations - Novel Ingredients and Food Additives
Katılımcı
Adana-Türkiye
22 Kasım 2021 - 14 Aralık 2021
22 Kasım 2021 - 14 Aralık 2021
EIT Food RIS Inspire Programme Summer School in Circular Business Models
Katılımcı
Reggio Emilia-İtalya
19 Kasım 2021 - 21 Kasım 2021
19 Kasım 2021 - 21 Kasım 2021EIT Food-Challenge Lab Turkey Bootcamp 2021
Katılımcı
İstanbul-Türkiye
27 Ekim 2021 - 27 Ekim 2021
27 Ekim 2021 - 27 Ekim 202114th Scientific Conference of the Bulgarian Focal Point of EFSA under the motto "Sustainable science for safety food"
Katılımcı
Sofija-Bulgaristan
22 Ekim 2021 - 08 Kasım 2021
22 Ekim 2021 - 08 Kasım 2021EIT Food RIS Inspire Programme Fall School in Targeted Nutrition
Katılımcı
Olsztyn-Polonya
19 Ekim 2021 - 20 Ekim 2021
19 Ekim 2021 - 20 Ekim 20213rd World Conference on Sustainable Life Sciences
Katılımcı
Adana-Türkiye
13 Eylül 2021 - 17 Eylül 2021
13 Eylül 2021 - 17 Eylül 2021EIT Food-Skills for new product development in the food industry
Katılımcı
Warszawa-Polonya
23 Eylül 2019 - 26 Eylül 2019
23 Eylül 2019 - 26 Eylül 2019IDF Worl Dairy Summit
Katılımcı
İstanbul-Türkiye
25 Nisan 2019 - 26 Nisan 2019
25 Nisan 2019 - 26 Nisan 20192.Ulusal Sütçülük Kongresi
Katılımcı
İzmir-Türkiye
11 Nisan 2018 - 13 Nisan 2018
11 Nisan 2018 - 13 Nisan 2018International Conference on Raw Materials to Processed Foods
Katılımcı
Antalya-Türkiye
01 Mayıs 2013 - 01 Mayıs 2013
01 Mayıs 2013 - 01 Mayıs 2013