Prof. AYGÜL KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM


Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi

İşleme Teknolojisi


WoS Research Areas: Food Science & Technology, Polymer Science, Natural Sciences (Sci), Chemistry, Plant & Animal Science, Agricultural Sciences, Fisheries, Agriculture & Environment Sciences (Age)


Avesis Research Areas: Agricultural Sciences, Seafood, Seafood Processing Technologies

Email: akucukgulmez@cu.edu.tr
Office Phone: +90 322 338 6084 Extension: 2065
Office Phone: +90 322 338 6084 Extension: 2961
Fax Phone: +90 322 338 6439
Web: https://avesis.cu.edu.tr/akucukgulmez

Education

2005 - 2011

2005 - 2011

Doctorate

Cukurova University, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Avlama Ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı, Turkey

2001 - 2005

2001 - 2005

Postgraduate

Cukurova University, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Anabilim Dalı, Turkey

1997 - 2001

1997 - 2001

Undergraduate

Cukurova University, Su Ürünleri Fakültesi, Turkey

Dissertations

2011

2011

Doctorate

Kırmızı Dev Karides (Aristaeomorpha foliacea) Kabuklarından Elde Edilen Ekstraktın Buzdolabında Depolanan Hamsi (Engraulis encrasicolus)?nin Kimyasal Fiziksel ve Duyusal Özelliklerine Etkileri

Cukurova University, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi

2005

2005

Postgraduate

Akyatan (Karataş/Adana) Lagünün?den Avlanan Pastörize Edilmiş Mavi Yengeç (Callinectes sapidus, RATHBUN, 1896) Etinin Ağır Metal ve Mineral Madde İçerikleri

Cukurova University, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri

Research Areas

Agricultural Sciences

Seafood

Seafood Processing Technologies

Academic Positions

2021 - Continues

2021 - Continues

Professor

Cukurova University, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi

2013 - 2021

2013 - 2021

Associate Professor

Cukurova University, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi

2005 - 2013

2005 - 2013

Research Assistant

Cukurova University, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi

Courses

Doctorate

Doctorate

Su Ürünlerinde Biyopolimerler ve Kullanım Alanları

Postgraduate

Postgraduate

Yenilenebilir Kaynaklardan Polimerler

Kabuklu Su Ürünlerinde Kalite Değişimleri

Biyopolimer Teknolojisi

Kabuklu Su Ürünlerinde Biyoaktif Bileşenler

Journal articles indexed in SCI, SSCI, and AHCI

Articles Published in Other Journals

Papers Presented at Peer-Reviewed Scientific Conferences

0

0

The Effects of the Shrimp Shell Extract on Chemical Properties of Refrigerated Anchovy

KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A., ÇELİK M.

FABA International Symposium on Fisheries and Aquatic Sciences, Trabzon, Turkey, pp.469, (Full Text)

2019

2019

The Effectiveness of Different Treatments in Preventing Melanosis in Shrimp

KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A., Kadak A. E., ÇELİK M., YANAR Y., GÜLNAZ O., TEKELİOĞLU B. K.

2ND INTERNATIONAL CONGRESS ON ENGINEERING AND LIFE SCIENCE, Kastamonu, Turkey, 11 - 14 April 2019, pp.706, (Full Text)

2018

2018

Changes in Biochemical Compositions of Golden Grey Mullet (Liza aurata) and Gold Band Goatfish (Upeneus moluccensis) from Eastern Mediterranean

YANAR Y., KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A., YANAR M.

International Eurasian Conference on Biological and Chemical Sciences (EurasianBioChem 2018), Ankara, Turkey, 26 April 2018, pp.903, (Full Text)

2018

2018

Kitosan Nano-Mikro kürelerin Antibakteriyel Tekstil Üretiminde Kullanımı

TAŞ M., SABIR E. C., KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A.

3. ULUSLARARASI LİF VE POLİMER ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU, Bursa, Turkey, 8 - 09 March 2018, pp.80-83, (Full Text)

2017

2017

COMPARISON OF ORGANOLEPTIC PROPERTIES OF IMPORTED TADORODES PACIFFICUS SQUID RINGS MARINATED IN DIFFERENT FORMS

BAYKAL M., KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A., ÇELİK M.

2nd International Mediterranean Science and Engineering Congress (IMSEC 2017), Adana, Turkey, 25 - 27 October 2017, pp.1, (Full Text)

2017

2017

Boyahane Atık Sularının Arıtımında Kitosan Biyopolimerinin Kullanımı

TAŞ M., SABIR E. C., KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A.

Ulusal Çukurova Tekstil Kongresi-UÇTEK?, Adana, Turkey, 28 - 29 September 2017, pp.1, (Full Text)

2017

2017

Effect of fish gelatin coating containing laurel and thyme oils on quality of sea bream (Sparus aurata.,1758) fillets at refrigerated stroge (4°C)

YANAR Y., GERÇEK G., YANAR M., KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A.

3rd International Conference on Science, Ecology end Technology, Roma/ITALY, Roma, Italy, 14 - 16 August 2017, pp.99, (Summary Text)

2017

2017

Selected Mechanical Properties Of Chitosan Threated Antibacterial Wool Fabrics

TAŞ M., SABIR E. C., KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A.

Autex Word Textile Conference, Korfu, Greece, 29 May - 01 June 2017, pp.1, (Full Text)

2017

2017

Physical Properties of Refrigerated Anchovy Fillets Dipped with Natural Antioxidant Extract Isolated from Shrimp Shells

KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A., ÇELİK M., YANAR Y., Kadak A. E.

International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies, Nevşehir, Turkey, 15 - 17 May 2017, pp.35-36, (Summary Text)

2017

2017

MARINATION TECHNOLOGY IN SEAFOOD, SOME AROMATICPLANTS USED AND IMPACT MECHANISMS

BAYKAL M., KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A., SAYĞI H., ÇELİK M.

I. INTERNATIONAL CONGRESS on MEDICINAL and AROMATICPLANTS: “NATURAL and HEALTHY LIFE, 9 - 12 May 2017, pp.1447, (Summary Text)

2017

2017

Marınatıon Technology in Seafood, Some Aromatic Plants Used and Impact Mechanisms

BAYKAL M., KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A., SAYĞI H., ÇELİK M.

1st INTERNATIONAL CONGRESS on MEDICINAL and AROMATIC PLANTS -natural and healthy life, Konya, Turkey, 9 - 12 May 2017, pp.1, (Full Text)

2017

2017

Karides Atıklarından Kitosan Biyopolimerinin Üretimi ve Nanoparçacıklarının Sentezi

TAŞ M., SABIR E. C., KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A.

16th International the Recent Progress Symposium on Textile Technology and Chemistry, Bursa, Turkey, 4 - 06 May 2017, pp.10, (Summary Text)

2017

2017

Meat Yield and Proximate Composition Relations of Seabream (Sparus aurata) and Seabass (Dicentrarchus labrax) in Different Sizes

ÇELİK M., ERBAŞ C., BAYKAL M., KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A., GÖKÇE M. A., TEKELİOĞLU B. K.

ICFAS 2017: 19th International Conference on Fisheries and Aquatic Sciences, Phuket, Thailand, 6 - 07 March 2017, no.3, pp.602, (Summary Text)

2016

2016

Effects of Different Marination Process on the Microstructural Properties of Squid Muscle

BAYKAL M., ÇELİK M., KÜÇÜKGÜLMEZ A., ERBAŞ C., DEMİRKALE İ.

International Symposium on Fisheries and Aquatic Sciences 2016, Antalya, Turkey, 3 - 05 November 2016, pp.1, (Full Text)

2016

2016

Investigation of Antibacterial Activity of Chitosan Threated Wool Fabrics

SABIR E. C., TAŞ M., KÜÇÜKGÜLMEZ A., GÜLNAZ O., KADAK A.

1st International Mediterranean Science and Engineering Congress, Adana, Turkey, 26 - 28 October 2016, vol.1, no.1, pp.1, (Full Text)

2016

2016

Canine Extremital Wound Treatment with Chitosan Extracted from Shrimp (Parapenaeus longirostris) Shells

ÇELİK M., TEKELİOĞLU B. K., KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A.

3rd International Vetistanbul Group Congress 2016 Sarajevo, Bosnia and Herzegovına, 17 - 20 May 2016, (Summary Text)

2016

2016

Preparation and Food Applications of Chitin and Chitosan from Shellfish Waste

KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A.

3rd International Conference on Waste Management, Ecology and Biological Sciences, 20 - 21 April 2016, (Summary Text) Sustainable Development

2015

2015

Ahtapot Sübye ve Kalamarın Mutfaklardaki Sunum Şekilleri”

BAYKAL M., KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A., ÇELİK M.

International Gastronomic Tourism Congress, 10 - 12 December 2015, (Summary Text)

2015

2015

Yenilebilir Koruyucu Gıda Ambalaj Materyalinin Mutfaklarda Kullanımının Geliştirtilmesi

KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A., BAYKAL M., ÇELİK M.

International Tourism Congress, İzmir, Turkey, 10 - 12 December 2015, pp.50, (Full Text)

2015

2015

AHTAPOT SÜBYE VE KALAMARIN MUTFAKLARDAKİ SUNUM ŞEKİLLERİ

BAYKAL M., KÜÇÜKGÜLMEZ A., ÇELİK M.

Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi, İzmir, Turkey, 10 - 12 December 2015, pp.1, (Full Text)

2015

2015

Kabuklu Su Ürünlerinin Türk Mutfağındaki Yeri

BAYKAL M., KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A., ÇELİK M.

18. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, İzmir, Turkey, 1 - 04 September 2015, pp.1, (Summary Text)

2015

2015

Farklı Şekillerde Marine Edilmiş Tadorodes pacifficus Kalamar Halkalarının Organoleptik Özelliklerinin Karşılaştırılması

BAYKAL M., KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A., ÇELİK M.

2. İç Anadolu Bölgesi Tarım ve Gıda Kongresi, Nevşehir, Turkey, 28 - 30 April 2015, pp.460, (Summary Text)

2015

2015

Ergin Un Kurdu (Tenebrio molitar) Bireylerinden Kitosan Biyopelimerinin Eldesi ve Karakterizasyonu

kadak a. e., DEMİRKALE İ., ÖLÇÜLÜ A., yıldırım u., KÜÇÜKGÜLMEZ A.

2. İç Anadolu Bölgesi Tarım ve Gıda Kongresi, Nevşehir, Turkey, 28 - 30 April 2015, vol.1, no.1, pp.277, (Summary Text) Creative Commons License

2014

2014

Effects of High Degree Deacetylated Chitosan Supplementation on Performance and Egg Quality of Laying Hens

Farivar A., Saber N., ŞAHAN Z., SERBESTER U., TEKELİ A., KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A., et al.

16th AAAP Congress Asian Australian Animal Production in Yogyakarta, Indonesia, 10 - 14 November 2014, (Summary Text)

2014

2014

Effects of High Degree DeacetyledChitosan Supplementation on Performance and Egg Quality of Laying Hens

FARİVAR A., Saber N., ŞAHAN Z., SERBESTER U., YENİLMEZ F., Tekeli A., et al.

16th AAAP Animal Congress, Yogyakarta, Indonesia, 10 - 14 November 2014, pp.342-351, (Full Text)

2014

2014

The Effect of Using Chitosan Obtained by Low Degree of Deacetylation in Laying Hen Diets.

ÇELİK BAYKAL L., FARİVAR A., Saber N., ŞAHAN Z., SERBESTER U., YENİLMEZ F., et al.

XIVth European Poultry Conference, Stavanger, Norway, 23 - 27 June 2014, pp.546, (Full Text)

2014

2014

The Effect of Using Chitosan obtained by Low Degree of Deacetylation in Laying Hen Diets

FARİVAR A., Saber N., ŞAHAN Z., SERBESTER U., YENİLMEZ F., Tekeli A., et al.

14th European Poultry Conference in Stavanger, Stavanger, Norway, 23 - 27 June 2014, pp.10, (Summary Text)

2014

2014

Su Ürünleri İşleme Fabrikalarında Değerlendirilmeyen Karides Atıklarından Kitosan Üretimi ve Ekonomiye Kazandırılması

Kadak A. E., KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A., ÇELİK M.

5. Doğu Anadolu Bölgesi Su ürünleri Sempozyumu, Elazığ, Turkey, 31 May - 02 June 2014, pp.254-255, (Full Text)

2014

2014

Karides Kabuklarından Elde Edilen Ekstraktın Antioksidan Aktivitesi ve Buzdolabında Depolanan Hamsinin Duyusal Özellikleri Üzerine Etkisi

KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A., ÇELİK M.

5. Doğu Anadolu Bölgesi Su ürünleri Sempozyumu, Elazığ, Turkey, 31 May - 02 June 2014, pp.324-325, (Full Text)

2010

2010

Kitosanın Gıda Sanayisinde Antimikrobiyal Madde Olarak Kullanımı

KÜÇÜKGÜLMEZ A., GELİBOLU S., GERÇEK G., ÇELİK M., YANAR Y.

2. Gıda Güvenliği Kongresi, İstanbul, Turkey, 9 - 10 December 2010, pp.51-52, (Full Text)

2010

2010

Gıda Muhafazasında Balık Jelatininin Kullanımı

Gerçek G., YANAR Y., Gelibolu S., KÜÇÜKGÜLMEZ A.

2. Gıda Güvenliği Kongresi, İstanbul, Turkey, 9 - 10 December 2010, pp.63, (Full Text)

2006

2006

Surimi Teknolojisi

Kocakaya Ü., Özkalaycı D., Caymaz Ö., KÜÇÜKGÜLMEZ A.

3. Ulusal Su Ürünleri Öğrenci Sempozyumu, Muğla, Turkey, 22 - 24 May 2006, pp.5, (Full Text)

2000

2000

Beyşehir Gölü Balıkları ve Balıkçılığı

KÜÇÜKGÜLMEZ A., Erdem Ü.

I. Ulusal Su Ürünleri Öğrenci Sempozyumu, İstanbul, Turkey, 19 - 21 May 2000, pp.5, (Summary Text)

Books

2021

2021

SU ÜRÜNLERİNİN MUHAFAZASINDA ESANS YAĞLARIN KULLANIMI

KADAK A. E., KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A., ÇELİK M.

in: ESANS YAĞLAR, Prof.Dr. Ergin ÖZTÜRK, Prof.Dr. Ahmet TEKELİ, Editor, İKSAD, pp.543-577, 2021

2016

2016

Chapter 7. Quality Changes in Crustaceans during and after Processing

KÜÇÜKGÜLMEZ A., BAYKAL M., KADAK A. E., ÇELİK M.

in: Handbook of Seafood: Quality and Safety Maintenance and Applications, İsmail Yüksel Genç, Editor, Nova Science Publishers, Inc., New York, pp.135, 2016

Funded Projects

2018 - Continues

2018 - Continues

KİTOSAN (CHITOSAN) VETERİNER YARA TOZU

Project Supported by Higher Education Institutions

ÇELİK M. (Executive), TEKELİOĞLU B. K., KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A., KADAK A. E.

2017 - 2020

2017 - 2020

Kitosan Biyopolimeri ile Atık Sulardan Reaktif Red 198 Boyar Maddesinin Giderimi

Project Supported by Higher Education Institutions

KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A. (Executive), Carbaş H. Ö.

2016 - 2016

2016 - 2016

PREPERATION AND FOOD APPLICATIONS OF CHITIN AND CHITOSAN FROM SHELLFISH WASTESustainable Development

Project Supported by Higher Education Institutions

KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A. (Executive)

2015 - 2016

2015 - 2016

YENİLEBİLİR KORUYUCU GIDA AMBALAJ MATERYALİNİN MUTFAKLARDA KULLANIMININ GELİŞTİRİLMESİ

Project Supported by Higher Education Institutions

KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM A. (Executive)

Activities in Scientific Journals

2020 - Continues

2020 - Continues

Journal of Agricultural ProductionSustainable Development

Committee Member

2019 - Continues

2019 - Continues

Alınteri Jorunal of Agricultural Sciences

Committee Member

2018 - Continues

2018 - Continues

Journal of Polymer Science and Engineering

Committee Member



Citations

Total Citations (WOS): 529

h-index (WOS): 9