Eğitim Bilgileri
2018 - 2024
2018 - 2024Doktora
Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
2015 - 2018
2015 - 2018Yüksek Lisans
Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi/Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri, Türkiye
2011 - 2015
2011 - 2015Lisans
Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri, Türkiye
Yaptığı Tezler
2018
2018Yüksek Lisans
Seçilmiş üstün özellikli melez çilek genotiplerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri
Araştırma Alanları
Tarımsal Bilimler
Ziraat
Bahçe Bitkileri
Meyve Yetiştirme ve Islahı
Akademik Ünvanlar / Görevler
2018 - Devam Ediyor
2018 - Devam EdiyorAraştırma Görevlisi
Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri
Makaleler
Tümü (24)
SCI-E, SSCI, AHCI (14)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (14)
Scopus (16)
TRDizin (5)
Diğer Yayınlar (3)
2025
20251. Identification of quantitative trait loci (QTL) and development of markers associated with fruit quality traits in strawberry (Fragaria × ananassa Duch.)
Ürün İ., KARCI H., ATTAR Ş. H., Gölcü A., Ayvaz Sönmez D., Topçu H., et al.
Euphytica
, cilt.221, sa.4, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20252. Screening of strawberry (Fragaria × ananassa Duch.) cultivars for drought tolerance based on physiological and biochemical responses under PEG-induced stress
Attar Ş. H., Ayvaz Sonmez D., Akbari A., Ergün D., Bilgin Ö. F., Yeşil B., et al.
Frontiers in Plant Science
, cilt.16, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20243. Antioxidant, anthocyanin and total phenolic content of fresh and lyophilized fruit samples of strawberries during ripening stages
Urün I., Oǧuz I., ATTAR Ş. H., Nogay G., Sönmez D., Kafkas N.
Acta Horticulturae
, cilt.1, sa.1407, ss.87-98, 2024 (Scopus)
2024
20244. A review on determination of some fruit quality parameters in mandarins
Oğuz I., ATTAR Ş. H., YILMAZ B., Kafkas N.
Acta Horticulturae
, sa.1399, ss.343-350, 2024 (Scopus)
2023
20235. Determination of Aroma and Protein Contents in Organic Lycium barbarum L. and Lycium chinense Miller Fruits in Different Ripening Period
Oguz İ., Oguz H. I., Ürün İ., Attar Ş. H., Atasever S., Yaşa Kafkas N. E.
DER ERWERBSOBSTBAU
, cilt.4, sa.65, ss.1171-1183, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20236. Determination comparison of different some nut characteristics of pistachio between Siirt and one Siirt select type
Bilgin Ö. F., Attar Ş. H., Yaşa Kafkas N. E., Kafkas S.
International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences
, cilt.7, sa.1, ss.10-14, 2023 (Hakemli Dergi)
2022
20227. Comparison of Polyphenol Compounds of Strawberry Cultivars with Their Progeny
Sarıdaş M. A., Ağçam E., Bircan M., Unlu M., Karabıyık Ş., Attar Ş. H., et al.
ERWERBS-OBSTBAU
, cilt.64, sa.4, ss.559-567, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
20228. Phenolic Compounds, Antioxidant Activity, Fatty Acids and Volatile Profiles of 18 Different Walnut (Juglans regia L.) Cultivars and Genotypes
Okatan V., Gundesli M. A., Yaşa Kafkas N. E., Attar Ş. H., Kahramanoglu I., Usanmaz S., et al.
ERWERBS-OBSTBAU
, cilt.64, sa.2, ss.247-260, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
20229. Nutritional Analysis of Red-Purple and White-Fleshed Pitaya (Hylocereus) Species
Attar Ş. H., Guendesli M. A., Uruen I., Kafkas S., Yaşa Kafkas N. E., Ercişli S., et al.
MOLECULES
, cilt.27, sa.3, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
202110. Profile of Semiquinone Radicals, Phytohormones and Sugars in Pistacia vera L. cv. Kirmizi Development
Morkunas I., Dogu M. Z., Wozniak A., Bednarski W., Kesy J., Bocianowski J., et al.
AGRONOMY-BASEL
, cilt.11, sa.11, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
202111. Comparison of Polyphenol, Sugar, Organic Acid, Volatile Compounds, and Antioxidant Capacity of Commercially Grown Strawberry Cultivars in Turkey
Urun I., Attar Ş. H., Sonmez D. A., Gundesli M. A., Ercişli S., Yaşa Kafkas N. E., et al.
PLANTS-BASEL
, cilt.10, sa.8, 2021 (SCI-Expanded)
2021
202112. Determination of Fat, Fatty Acids and Tocopherol Content of Several Turkish Walnut Cultivars
Ada M., Paizila A., Bilgin Ö. F., Attar Ş. H., Türemiş N. F., Kafkas S., et al.
International Journal of Agriculture, Forestry and Life Sciences
, cilt.5, sa.1, ss.94-100, 2021 (TRDizin)
2021
202113. Total phenolics, antioxidant activities and fatty acid profiles of sixMorchellaspecies
Taşkın H., Sufer O., Attar Ş. H., Bozok F., Baktemur G., Büyükalaca S., et al.
JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE
, cilt.58, sa.2, ss.692-700, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
202114. Determination of fatty acid, tocopherol content and total phenol of nine selected Chinese walnut genotypes
BİLGİN Ö. F., ATTAR Ş. H., PAİZİLA A., Liu F., Gong Y., KAFKAS S., et al.
RIVISTA ITALIANA DELLE SOSTANZE GRASSE
, cilt.98, sa.3, ss.187-195, 2021 (SCI-Expanded)
2020
202015. Changes in Physical and Biochemical Features of Grape (Vitis vinifera L. cv 'Prima') Seeds as Influenced by Sustained Deficit Irrigation under Different Rootstock Effect
Demiray M. B., Sabir A., ATTAR Ş. H., Kafkas E.
ERWERBS-OBSTBAU
, cilt.62, ss.101-107, 2020 (SCI-Expanded, Scopus)
2020
202016. Phenolic and Fatty Acid Profile, and Protein Content of Different Walnut Cultivars and Genotypes (Juglans regia L.) Grown in the USA
YAŞA KAFKAS N. E., ATTAR Ş. H., Gundesli M. A., Ozcan A., Ergun M.
INTERNATIONAL JOURNAL OF FRUIT SCIENCE
, cilt.20, 2020 (SCI-Expanded, Scopus)
2020
202017. Fatty acid composition, phenolic compound content and antioxidant activity of unique walnut genotypes with red seed coat
Ozcan A., Sutyemez M., ATTAR Ş. H., YAŞA KAFKAS N. E., Ergun M.
JOURNAL OF FOOD AND NUTRITION RESEARCH
, cilt.59, sa.4, ss.352-360, 2020 (SCI-Expanded, Scopus)
2019
201918. BAZI DUT (Morus spp.) GENOTİPLERİNİN MEYVELERİNDE TOPLAM FENOL İÇERİKLERİNİN BELİRLENMESİ
POLAT ş., OĞUZ i., ATTAR Ş. H., DEĞİRMENCİ i., NOGAY g., KAFKAS N. E., et al.
Bahçe , cilt.48, sa.1, ss.149-154, 2019 (TRDizin)
2019
201919. SEÇİLMİŞ ÜSTÜN ÖZELLİKLİ MELEZ ÇİLEK GENOTİPLERİ İLE EBEVEYNLERİNİN BAZI MEYVE KALİTE PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ
ATTAR Ş. H., PAYDAŞ KARGI S.
Bahçe , cilt.48, sa.1, ss.111-119, 2019 (TRDizin)
2019
201920. Determination of The Chlorophyll Content of Pistachio (Pistacia vera L.) Kernels Using Various Extraction Techniques
NOGAY G., ATTAR Ş. H., GÜNDÜZ L. N., KAFKAS S., KAFKAS N. E., KARCI H.
Journal On Processing and Energy in Agriculture , 2019 (Hakemli Dergi)
2018
201821. Total Phenol and Antioxidant Activity of ‘Kabarcık’ Grape variety (Vitis vinifera L.)
KAFKAS N. E., ATTAR Ş. H., GÜNDEŞLİ m. a., DEĞİRMENCİ i., NOGAY g.
Journal of Scientific and Engineering Research , 2018 (Hakemli Dergi)
2018
201822. Interrelation of plant nutrients of strawberry leaf samples under Mediterranean climate condition
SARIDAŞ M. A., Paydaş Kargı S., Nogay G., Attar Ş. H.
Acta Horticulturae
, cilt.1217, ss.159-162, 2018 (SCI-Expanded, Scopus)
2017
201723. Bazı Bitki Besin Element Uygulamalarının 'Rubygem' Çilek Çeşidinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri
SARIDAŞ M. A., Nogay G., Attar Ş. H., PAYDAŞ S., YAŞA KAFKAS N. E.
BAHÇE , cilt.46, sa.1, ss.29-36, 2017 (TRDizin)
2016
201624. FARKLI YETİŞTİRME ORTAMLARININ BAZI ÇİLEKÇEŞİTLERİNDE VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ
SARIDAŞ M. A., Nogay G., ATTAR Ş. H., PAYDAŞ KARGI S., KAFKAS N. E.
Bahçe , cilt.45, sa.2, ss.163-172, 2016 (TRDizin)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2022
20221. A Review on Determination of Some Fruit Quality Parameters in Mandarins
OĞUZ İ., ATTAR Ş. H., YILMAZ B., KAFKAS N. E.
XIV International Citrus Congress. Acta Horticulturae., Mersin, Türkiye, 6 - 11 Kasım 2022, (Tam Metin Bildiri)
2022
20222. Comparison of some fruit quality parameters between fresh and lyophilized fruit samples of strawberries during ripening stages
ÜRÜN İ., OĞUZ İ., ATTAR Ş. H., AYVAZ SÖNMEZ D., KAFKAS N. E.
31st International Horticulture Congree (IHC 2022) IX International Symposium on Human Health Effects of Fruits and Vegetables - FAVHEALTH2022, Angers, Fransa, 14 - 20 Ağustos 2022, (Tam Metin Bildiri)
2021
20213. Identification of volatile compounds of Turkish local strawberry genotypesusing various extraction techniques by GC/MS
Nogay G., Ürün İ., Attar Ş. H., Kafkas S., Kafkas N. E.
IX International Strawberry Symposium, Rimini, İtalya, 1 - 05 Mayıs 2021, cilt.2, ss.873-878, (Tam Metin Bildiri)
2021
20214. Comparison of defence responses of detached leaves of local strawberry cultivars against grey mould disease
Bilgin Ö. F., Attar Ş. H., Günaçtı H., Kafkas S., Kafkas N. E.
IX International Strawberry Symposium, Rimini, İtalya, 1 - 05 Mayıs 2021, cilt.2, ss.731-740, (Tam Metin Bildiri)
2021
20215. Organoleptic and functional characteristics of some local Turkish strawberry cultivars
Ürün İ., Attar Ş. H., Nogay G., Elgudayem F., Kafkas S., Kafkas N. E.
IX International Strawberry Symposium, Rimini, İtalya, 1 - 05 Mayıs 2021, cilt.2, ss.879-886, (Tam Metin Bildiri)
2020
20206. DETECTION of VOLATILE PROFILES of SOME CAROBGENOTYPES by HS/SPME/GC/MS TECHNIQUES
Polat Ş., ATTAR Ş. H., KAFKAS N. E.
3. INTERNATIONAL CONFERENCE on “AGRICULTURE, FORESTRY LIFE SCIENCES”, 19 - 21 Ağustos 2020, ss.10-21, (Tam Metin Bildiri)
2020
20207. STRAWBERRY CULTIVATION WITH DIFFERENT TECHNIQUESIN THE WORLD AND TURKEY
Ürün İ., ATTAR Ş. H., KAFKAS N. E.
4. International Mersin Symposium, 22 - 24 Ekim 2020, cilt.2, ss.375-384, (Tam Metin Bildiri)
2020
20208. Üzümsü Meyvelerin Antioksidan İçeriği.
ürün i., ATTAR Ş. H., KAFKAS N. E.
4. International Mersin Symposium, Mersin, 22 Ekim - 24 Aralık 2020, (Tam Metin Bildiri)
2020
20209. ÜZÜMSÜ MEYVELERİN ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ
Ürün İ., ATTAR Ş. H., KAFKAS N. E.
4. International Mersin Symposium, 22 - 24 Ekim 2020, cilt.2, ss.364-374, (Tam Metin Bildiri)
2020
202010. TÜRKİYE’DE SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM UYGULAMALARI
ATTAR Ş. H.
4. International Mersin Symposium, 22 - 24 Ekim 2020, cilt.1, ss.177-191, (Tam Metin Bildiri)
2020
202011. KURAKLIK STRESİNİN ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNEETKİSİ
ATTAR Ş. H.
4. International Mersin Symposium, 22 - 24 Ekim 2020, cilt.6, ss.358-364, (Tam Metin Bildiri)
2020
202012. HEALTH BENEFITS AND NUTRUTIONAL IMPORTANCE OFJUJUBE FRUITS
Polat Ş., ATTAR Ş. H., KAFKAS N. E.
4. International Mersin Symposium, 22 - 24 Ekim 2020, cilt.6, ss.87-101, (Tam Metin Bildiri)
2019
201913. Determination of the Chlorophyll Content of Pistachio (Pistacia vera L.) Kernels Using Various Extraction Techniques
KAFKAS N. E., KAFKAS S., nogay g., ATTAR Ş. H., değirmenci i., doğu z.
Sixth International Conferences sustainable postharvest and food technologies, 15 - 20 Eylül 2019, (Tam Metin Bildiri)
2019
201914. Fungal Diseases Problems Of Strawberriesand Their Management in Turkey
GÜNAÇTI h., ÜRÜN i., ATTAR Ş. H., KAFKAS N. E.
3. ULUSLARARASI MERSİN SEMPOZYUMU, 31 Ekim - 02 Kasım 2019, cilt.3, ss.131-139, (Tam Metin Bildiri)
2019
201915. Determination of Aroma Compounds Of Three Different Pistachio Varieties Using HS/GC/MS Techniques
NOGAY g., ATTAR Ş. H., ÜRÜN i., GÜNDÜZ l. n., KAFKAS N. E., KAFKAS S.
3. Uluslararası Mersin Sempozyumu, 31 Ekim - 02 Kasım 2019, cilt.1, ss.62-68, (Tam Metin Bildiri)
2018
201816. Comparison of volatiles in various raspberry fruits by HS/SPME/GC/MS techniques
KAFKAS N. E., SÖNMEZ d. a., OĞUZ i., ATTAR Ş. H.
III International Berry Fruit Symposium, 12 - 16 Ağustos 2018, (Tam Metin Bildiri)
2019
201917. COMPARISON OF VOLATILE COMPOUNDS OF DRIED ORANGE (MIDKNIGHT VALENCIA) FRUIT USING VARIOUS SPME FIBERS BY GC/MS TECHNIQUES
NOGAY g., ATTAR Ş. H., KAFKAS N. E.
2. ULUSLARARASI MERSİN SEMPOZYUMU, 23 - 25 Mayıs 2019, cilt.7, ss.331-337, (Tam Metin Bildiri)
2019
201918. COMPARISON OF TOTAL PHENOL AND ANTIOXIDANT CAPACITIES OF SOME CITRUS PEELS AND JUICES
ÜRÜN i., NOGAY g., ATTAR Ş. H., KAFKAS N. E.
2. ULUSLARARASI MERSİN SEMPOZYUMU, 23 - 25 Mayıs 2019, cilt.2, ss.39-46, (Tam Metin Bildiri)
2019
201919. Kaolin Uygulaması Yapılan Bazı Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Meyvelerinde Toplam Fenol İçerikleri ile Meyve Rengi Üzerine Etkisinin Belirlenmesi
ADA M., burğut a., ATTAR Ş. H., ÇAM e., TÜREMİŞ N. F., KAFKAS N. E.
2. ULUSLARARASI MERSİN SEMPOZYUMU, 23 - 25 Mayıs 2019, cilt.4, ss.290-300, (Tam Metin Bildiri)
2019
201920. FARKLI EKSTRAKSİYON ÇÖZÜCÜLERİ İLE CEVİZDE FENOLİK BİLEŞİK İÇERİKLERİNİN HPLC TEKNİĞİ İLE BELİRLENMESİ
ÇAM e., ATTAR Ş. H., KAFKAS N. E.
2. ULUSLARARASI MERSİN SEMPOZYUMU, 23 - 25 Mayıs 2019, cilt.7, ss.338-346, (Tam Metin Bildiri)
2019
201921. “W.MURCOTT” VE “VALENCİA MİDKNİGHT” TURUNÇGİL ÇEŞİTLERİNİN KURU VE TAZE MEYVELERİNİN TOPLAM FENOL VE ANTİOKSİDANT KAPASİTESİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
NOGAY g., ÜRÜN i., ATTAR Ş. H., KAFKAS N. E.
2. ULUSLARARASI MERSİN SEMPOZYUMU, 23 - 25 Mayıs 2019, cilt.7, ss.370-376, (Tam Metin Bildiri)
2019
201922. SEÇİLMİŞ ÜSTÜN ÖZELLİKLİ MELEZ ÇİLEK GENOTİPLERİ İLE EBEVEYNLERİNİN VERİM VE PAZARLANABİLİR MEYVE MİKTARLARININ BELİRLENMESİ
ATTAR Ş. H., PAYDAŞ KARGI S.
2. ULUSLARARASI MERSİN SEMPOZYUMU, 23 - 25 Mayıs 2019, cilt.3, ss.373-392, (Tam Metin Bildiri)
2019
201923. Farklı SPME Uçları Kullanılarak Kayısı Meyvelerinde Aroma Bileşiklerinin GC/MS Tekniği ile Belirlenmesi
ATTAR Ş. H., KAFKAS N. E., ÜRÜN i., NOGAY g., DOĞU z.
2. ULUSLARARASI MERSİN SEMPOZYUMU, 23 - 25 Mayıs 2019, cilt.2, ss.28-38, (Tam Metin Bildiri)
2019
201924. DETERMINATION OF SOME FRUIT QUALITY CHARACTERISTICS OF BARBERRY FRUITS
ATTAR Ş. H., ZARİFİKHOSHORAHİ m., KAFKAS N. E., DOĞU z.
2. ULUSLARARASI MERSİN SEMPOZYUMU, 23 - 25 Mayıs 2019, cilt.7, ss.322-330, (Tam Metin Bildiri)
2019
201925. Detection of Total Phenol, Antioxidant and Total Anthocyanin Content of Chokeberry (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott) Fruits
BURGUT A., ATTAR Ş. H., ADA M., TÜREMİŞ N. F., YAŞA KAFKAS N. E.
?International Agricultural Science, Van, Türkiye, 9 - 12 Mayıs 2019, ss.1, (Tam Metin Bildiri)
2018
201826. Effects of Medbio microbial liquid fertilizer application on volatile compounds of Dragon Fruits (Pitaya)
KAFKAS N. E., ATTAR Ş. H., DEĞİRMENCİ i., ESER e.
1. Uluslarası Mersin SEmpozyumu, 1 - 03 Kasım 2018, (Tam Metin Bildiri)
2018
201827. Dragon Fruit Growing in Mediterranean Region
ATTAR Ş. H., KAFKAS N. E., DEĞİRMENCİ i., NOGAY g., DOĞU Z.
1. Uluslararası Mersin Sempozyumu, 1 - 03 Kasım 2018, (Tam Metin Bildiri)
Kitaplar
2023
20231. Preferable Berry Fruits for Tolerance to Global Climate Change and Dry Conditions
OĞUZ İ., OĞUZ H. İ., ATTAR Ş. H., AYVAZ SÖNMEZ D., ÇELİK H., KAFKAS N. E.
Edible Berries - New Insights, Nesibe Ebru Yaşa Kafkas, Hüseyin Çelik, Editör, IntechOpen, Londrina, ss.1-23, 2023
Desteklenen Projeler
2024 - 2027
2024 - 2027Çilekte Ana Zararlılara Karşı Biyopreperat Geliştirilmesi, Biyopestisitlerin Kurşuni Küfe ve Derim Sonrası Meyve Kalite ve Kalıntı Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , Üniversite Destekli Diğer Projeler
Kalkan Ç., Satar S. (Yürütücü), Yaşa Kafkas N. E., Attar Ş. H., Satar G., Dağlıoğlu N., et al.
2022 - 2024
2022 - 2024Muzlarda Farklı Kurutma Sıcaklıklarının Kurutma Eğrisi ve Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
AKYILDIZ A. (Yürütücü), DÜNDAR B., YAŞA KAFKAS N. E., AĞÇAM E., ATTAR Ş. H.
2021 - 2024
2021 - 2024Çilekte Kurağa Ve Tuzluluğa Dayanımın Mekanizması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Doktora
YAŞA KAFKAS N. E. (Yürütücü), ATTAR Ş. H.
2021 - 2024
2021 - 2024Antepfıstığında Melezleme Islahı İle invitro Çoğaltmaya Uygun ve Toprak Kökenli Hastalıklara Dayanıklı Yeni Anaçların Geliştirilmesi
TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi
Karcı H., Kurt Ş., Karabıyık Ş., Uysal A., Sömek Ş. H., Bilgin Ö. F., et al.
2020 - 2022
2020 - 2022IN VITRO KOŞULLARDA YETİŞTİRİLEN ÇİLEKLERDE MEYVE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
TÜREMİŞ N. F. (Yürütücü), YAŞA KAFKAS N. E., BURGUT A., ADA M., ATTAR Ş. H., ADAK N., et al.
2020 - 2021
2020 - 2021Çilek meyvelerinde olgunlaşma boyunca şeker içerikleri ile invertaz enzim aktivitelerinin belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
YAŞA KAFKAS N. E. (Yürütücü), topçu h., ATTAR Ş. H., KAFKAS S., ayvaz sönmez d., değirmenci i., et al.