Atıf İçin Kopyala
Ayaşan T., Yılmaz H., İnci H., Özcan B. D., Çuğ Z.
Journal of Agriculture, Food, Environment and Animal Science, cilt.1, sa.1, ss.1-13, 2020 (Hakemli Dergi)
Özet
Korkut Ata Üniversitesi Kadirli Uygulamalı Bilimler
Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümündeki öğrencilerin, organik ürün
tüketim
alışkanlıklarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu
amaçla
41 öğrenciye
24 soruluk
bir anket çalışması uy
gulanmış olup;
anketler, Eylül 2019 yılında yapılmıştır.
Anketlerden elde edilen veriler, frekans dağılımları ve oransal dağılımlar
kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmada, ailede gıda alışverişi yapan kişinin
çoğunlukla anne olduğu; g
örüşme yapılan
öğrencilerin %85,
4’ünün organik
ürünler ha
kkında bilgi sahibi olduğu, %14,
6’sının da bilgi sahibi olmadığı
görülmüştür. Çalışmada organik ürünler hakkında bilginin çoğunlukla internetten
alındığı görülmüş
tür. O
rganik ürün tüketim tercihini etkileyen faktör
lerin başında
organik ürünlerin fiyatı olduğu ifade e
dilmiş; ankete katılanların %90,
2’
si organik
ürünlerin pahalı, %9,
8’i de pahalı olmadığını ifade etmiştir. Çalışmada
organik
ürünlerin en çok tüketildiği mevsimin yaz olduğu
,
organik ürün alırken
öğrenci
lerin çoğu ürünün ambalajı ve etiketine bakarken; az bir kısmının da
ürünün logosuna baktıkları tespit edilmiştir. Çalışmada organik ürün fiyatını
etkileyen faktörlerin
;
üretim
maliyetinin yüksek olması (%46,
3), üretim miktarının
az olması
(%36,
6), üretimi
n
in
zor olması
(%17,
1) olduğu saptanmıştır. Çalışmada
organik ürün gruplarını tüketme bakımından org
anik yaş sebze ve meyveler
(%51,
2) ile organik salça
ve
z
eytinyağının (%29,
3) ön sıralarda yer aldığı
görülmüştürBu çalışmada, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Kadirli Uygulamalı Bilimler
Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümündeki öğrencilerin, organik ürün
tüketim
alışkanlıklarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu
amaçla
41 öğrenciye
24 soruluk
bir anket çalışması uy
gulanmış olup;
anketler, Eylül 2019 yılında yapılmıştır.
Anketlerden elde edilen veriler, frekans dağılımları ve oransal dağılımlar
kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmada, ailede gıda alışverişi yapan kişinin
çoğunlukla anne olduğu; g
örüşme yapılan
öğrencilerin %85,
4’ünün organik
ürünler ha
kkında bilgi sahibi olduğu, %14,
6’sının da bilgi sahibi olmadığı
görülmüştür. Çalışmada organik ürünler hakkında bilginin çoğunlukla internetten
alındığı görülmüş
tür. O
rganik ürün tüketim tercihini etkileyen faktör
lerin başında
organik ürünlerin fiyatı olduğu ifade e
dilmiş; ankete katılanların %90,
2’
si organik
ürünlerin pahalı, %9,
8’i de pahalı olmadığını ifade etmiştir. Çalışmada
organik
ürünlerin en çok tüketildiği mevsimin yaz olduğu
,
organik ürün alırken
öğrenci
lerin çoğu ürünün ambalajı ve etiketine bakarken; az bir kısmının da
ürünün logosuna baktıkları tespit edilmiştir. Çalışmada organik ürün fiyatını
etkileyen faktörlerin
;
üretim
maliyetinin yüksek olması (%46,
3), üretim miktarının
az olması
(%36,
6), üretimi
n
in
zor olması
(%17,
1) olduğu saptanmıştır. Çalışmada
organik ürün gruplarını tüketme bakımından org
anik yaş sebze ve meyveler
(%51,
2) ile organik salça
ve
z
eytinyağının (%29,
3) ön sıralarda yer aldığı
görülmüştür