Kanatlı Etlerinde Bozulmaya Neden Olan Patojen Bakteriler


Creative Commons License

Kurşun K., Var I., Abdallah N., Baylan M.

Tarım, Gıda, Çevre ve Hayvancılık Bilimleri Dergisi , cilt.4, sa.2, ss.193-213, 2023 (Hakemli Dergi)

Özet

İnsan beslenmesinde çok önemli bir yere sahip olan kanatlı etleri, zengin besin madde içeriğinden dolayı patojen bakterilerin üremesi içinde oldukça uygun bir ortamdır. Üretimin başından sonuna kadar her aşamasında hijyen ve güvenlik önlemlerine dikkat edilmesi son derece önemlidir. Alınan tüm önlemelere rağmen mikroorganizma bulaşması kaçınılmaz olabilmektedir. Kanatlı etlerinde en sık rastlanan, daha doğrusu insan sağlığını tehdit ettiği için risk oluşturan patojen bakterilerin başında Salmonella spp, Listeria monocytogenes, Campylobacter jejuni, Staphylococcus aureus ve Clostridium perfringens gelmektedir. Bu derlemede kanatlı etlerinde risk oluşturabilecek patojen bakteriler hakkında bilgi verilip, yapılan bazı bilimsel çalışmalardan bahsedilmiştir.