Tarım, Gıda, Çevre ve Hayvancılık Bilimleri Dergisi , cilt.4, sa.2, ss.193-213, 2023 (Hakemli Dergi)
İnsan beslenmesinde çok önemli bir yere sahip olan kanatlı etleri, zengin
besin madde içeriğinden dolayı patojen bakterilerin üremesi içinde oldukça
uygun bir ortamdır. Üretimin başından sonuna kadar her aşamasında hijyen
ve güvenlik önlemlerine dikkat edilmesi son derece önemlidir. Alınan tüm
önlemelere rağmen mikroorganizma bulaşması kaçınılmaz olabilmektedir.
Kanatlı etlerinde en sık rastlanan, daha doğrusu insan sağlığını tehdit ettiği
için risk oluşturan patojen bakterilerin başında Salmonella spp, Listeria
monocytogenes, Campylobacter jejuni, Staphylococcus aureus ve Clostridium
perfringens gelmektedir. Bu derlemede kanatlı etlerinde risk oluşturabilecek
patojen bakteriler hakkında bilgi verilip, yapılan bazı bilimsel çalışmalardan
bahsedilmiştir.