0900 Ziraat Kiraz Çeşidinde Derim Sonrası Aloe Vera Jeli ve Farklı Paketleme Uygulamalarının Muhafaza Süresi ve Kalite Üzerine Etkileri


DÜNDAR Ö., Erişkin N.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, cilt.26, sa.3, ss.520-530, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bu çalışmada, 0900 Ziraat kiraz çeşidinin depolama ve raf ömrü süresi üzerine derim sonrası MAP ve Aloe vera jel uygulamalarının etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla ön soğutma yapılmış kiraz meyveleri 4 gruba ayrılmış ve 0°C’de %90-95 oransal nem koşullarında 35 gün muhafaza edilmiştir. Aloe vera jel uygulaması yapılan ve Aloe vera jel uygulaması yapılmayan meyvelerin bir kısmı MAP içinde diğer kısım ise delikli polietilen poşet içinde muhafaza edilmiştir. Meyvelerde muhafaza süresince periyodik olarak yedi günde bir ve +3 günde raf ömründe ağırlık kayıpları, meyve eti sertliği, meyve kabuk rengi (L*, a*, b*, C*, hº ), suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TEA), biyokimyasal özellikler ve çürüme oranı incelenmiştir. Muhafaza ve raf ömrü süresince Aloe vera jel uygulanmış MAP içinde muhafaza edilen meyvelerde ağırlık kaybı az olmuş ve meyve et sertliği diğer uygulamalara göre daha iyi korunmuştur
In this study, the effects of post-harvest MAP and Aloe vera gel applications on the storage and shelf life of 0900 Ziraat cherry varieties were investigated. For this purpose, the pre-cooled cherry fruits were divided into 4 groups and stored at 0ºC, 90-95% relative humidity conditions for 35 days. Also, they were left at 20ºC 3 days for shelf life. A part of the fruits that were treated with/without Aloe vera gel were stored in MAP and the other part was stored in a perforated polyethylene bag. Weight loses, TSS, TA, firmness, skin color (L*, a*, b*, C*, hº), biochemical properties and decay rate were investigated weekly, while they were determine during 3 days for shelf life. During the storage and shelf life, Aloe vera gel was applied and preserved in MAP had low fruit weight loss and preserved fruit firmness