Anason (pimpinella anisum l.) tohumunun uçucu yağı ve aroma bileşimi üzerine yörenin etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: KORAY ÖZCAN

Danışman: Turgut Cabaroğlu

Özet:

Bu çalışmada, Türkiye'de 9 farklı yörede (Denizli/Çal, Denizli/Çameli, Burdur/Yeşilova, Burdur/Tefenni, Burdur/Çavdır, Burdur/Gölhisar, Konya/Yunak, Afyonkarahisar/Sandıklı ve Antalya/Elmalı) yetiştirilen anason (Pimpinella anisum L.) tohumlarının, uçucu yağ oranı ve aroma bileşimi farklılıkları toprak ve iklim özellikleri de göz önünde bulundurularak araştırılmıştır. Anason tohumlarından uçucu yağ, su buharı distilasyonu tekniği ile elde edilmiştir. Anason uçucu yağındaki aroma maddeleri GC-MS ve GC-FID ile saptanmıştır. Farklı yörelerde yetiştirilen anason tohumlarının uçucu yağ oranları %1.6-3.7 arasında değişim göstermiştir. Farklı 9 yöreye ait anason tohumu uçucu yağında toplamda 85 farklı aroma bileşeni tanımlanmıştır. Sayısal olarak en fazla aroma bileşeni tespit edilen örnekte 65 farklı aroma bileşeni, sayısal olarak en az aroma bileşeni tespit edilen örnekte ise 55 farklı aroma bileşeni tanımlanmıştır. Aroma bileşenlerinin toplam miktarı Burdur/Gölhisar ve Denizli/Çal örneklerinde en yüksek düzeyde tespit edilmiştir. Anason uçucu yağında miktar olarak en önemli bileşenler trans-anetol, estragol, ɣ-himakalen, p-anisaldehit ve zingiberen olmuştur. Uçucu yağ oranı ve aroma bileşenlerinin miktarları anason tohumlarının yetiştirildiği yörelere göre farklılık göstermiştir. Bu farklılıklar duyusal analizlerle de doğrulanmıştır.