Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Yapılar Ve Sulama, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2022
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: MERYEM SAKARKAYA
Danışman: Derya Önder
Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
Özet:
Bu çalışmada Doğu Akdeniz Bölgesindeki 3 ilde (Hatay, Adana ve
Mersin) son on yıl içerisinde kurulan ve kapalı alanda muz üretimi yapan toplam
84 muz üretici sera işletmelerinde incelemelerde bulunulmuştur.
Muz üreticileri ile yapılan anket çalışmasında tespit edilen bulgular
doğrultusunda Muz Serası İşletme Sahiplerinin Özellikleri, Muz Serası
İşletmelerinin Genel Özellikleri, Muz Seralarının Yapısal ve Teknik Özellikleri,
Yetiştirilen Muz Bitkisinin Genel Özellikleri, modern muz seralarının özellikleri,
muzdan önce yetiştirilen ürünle kıyaslama ve ekonomik yönleri birebir yapılan
anketlerle araştırılmıştır. Bu çalışmada elde edilen anket sonuçları SPSS programı
kullanılarak analiz edilmiştir.
Araştırma bulgularına göre, muz sera işletmelerinin % 94 gibi büyük bir
oranını aile işletmenleri oluştururken geriye kalan % 6’lık kısmı ise büyük
işletmelerden meydana gelmekte olduğu ve işletmelerin yaşının % 85.7 oranında
on yaşın altında olduğu anket sonuçları ile tespit edilmiştir. Muz seralarının kuruluş
aşamaları incelendiğinde çoğu seranın kuruluşunda (%87.38) kredi veya kredi +öz
kaynak kullanıldığı, geriye kalan (% 22.62) işletmelerin öz kaynak kullanılarak
kurulduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Muz Seraları, Yapısal Sorunlar, Çevre Koşulları, Hatay,
Adana