Doğu Akdeniz bölgesinde modern muz seralarının yapısal yönden incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Yapılar Ve Sulama, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MERYEM SAKARKAYA

Danışman: Derya Önder

Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu

Özet:

Bu çalışmada Doğu Akdeniz Bölgesindeki 3 ilde (Hatay, Adana ve Mersin) son on yıl içerisinde kurulan ve kapalı alanda muz üretimi yapan toplam 84 muz üretici sera işletmelerinde incelemelerde bulunulmuştur. Muz üreticileri ile yapılan anket çalışmasında tespit edilen bulgular doğrultusunda Muz Serası İşletme Sahiplerinin Özellikleri, Muz Serası İşletmelerinin Genel Özellikleri, Muz Seralarının Yapısal ve Teknik Özellikleri, Yetiştirilen Muz Bitkisinin Genel Özellikleri, modern muz seralarının özellikleri, muzdan önce yetiştirilen ürünle kıyaslama ve ekonomik yönleri birebir yapılan anketlerle araştırılmıştır. Bu çalışmada elde edilen anket sonuçları SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, muz sera işletmelerinin % 94 gibi büyük bir oranını aile işletmenleri oluştururken geriye kalan % 6’lık kısmı ise büyük işletmelerden meydana gelmekte olduğu ve işletmelerin yaşının % 85.7 oranında on yaşın altında olduğu anket sonuçları ile tespit edilmiştir. Muz seralarının kuruluş aşamaları incelendiğinde çoğu seranın kuruluşunda (%87.38) kredi veya kredi +öz kaynak kullanıldığı, geriye kalan (% 22.62) işletmelerin öz kaynak kullanılarak kurulduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Muz Seraları, Yapısal Sorunlar, Çevre Koşulları, Hatay, Adana