Diyabet modeli oluşturulmuş sıçan hipokampusünde alzheimer ilişkili adamts4, TIMP3, reln, bcan genlerinin ekspresyon profillerinin incelenmesi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çukurova Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Temel Tıp Bilimleri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: LÜTFİYE ÖZPAK

Danışman: Ayfer Pazarbaşı

Özet:

Tip 2 Diyabet (T2D), insülin sekresyonunda bozukluk ya da insülin etkisine karşı direnç veya her iki durumun bir arada bulunması ile karakterize metabolik bir hastalıktır. Alzheimer hastalığı, nörodejeneratif ve nöropsikiyatrik bozukluklara sebep olan ilerleyici ve geri dönüşümsüz bir beyin hastalığıdır. Alzheimer hastalığı ve Tip 2 Diyabet endüstrileşmekte olan ülkelerde çok fazla sayıda insanı etkileyen ve dejeneratif süreçlerinde ortak moleküler mekanizmalar yer alan hastalıklardır. Bu bağlamda çalışmamızın amacı, yüksek yağlı diyet (HFD) ve streptozotosin (STZ) enjeksiyonu ile tip 2 diyabet modeli geliştirdiğimiz ratlarda, beyin ekstraselüler matriks moleküllerini kodlayan Alzheimer hastalığı patofizyolojisi ile de ilişkili olduğu düşünülen ADAMTS4, TIMP3, RELN, BCAN genlerinin ekspresyon seviyeleri incelenmesidir.

Toplamda 40 rat, HFD+STZ (10), HFD (10), STZ (10), Kontrol (10) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. 20 haftalık deney süresi boyunca tüm ratların ağırlık ve kan glikoz seviyeleri kaydedildi, insülin tolerans testi yapıldı. Deney süresi sonunda ratların hipokampusleri izole edildikten sonra bir kısmından Real time PCR yöntemi ile gen ekspresyonu seviyeleri belirlenirken, diğer kısmı ile histopatolojik incelemeler yapıldı.

Çalışma sonuçlarımıza göre, deneysel tip 2 diyabet modeli ratlarda histolojik incelemede plak benzeri yapılara rastlanırken, moleküler incelemelerde ADAMTS4, TIMP3, RELN, BCAN genlerinin ekspresyon seviyeleri HFD+STZ ve STZ gruplarında kontrole kıyasla azalmışken, HFD grubunda inhibitör TIMP3 hariç ekspresyon seviyeleri artmıştır.

Sonuç olarak, bu genlerin, T2D ve Alzheimer hastalık örgüsünde hangi aşamada nasıl bir rol oynadıklarına dair yorum yapılabilmesi ve bu hastalıkların önlenmesi, tedaviye yönelik yeni yaklaşımlar benimsenebilmesi için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.