Çukurova Koşullarında Bazı Silajlık Mısır (Zea Mays L.) Çeşit Ve Çeşit Adaylarının Verim Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Celal KALEBAŞ

Danışman: Rüştü Hatipoğlu

Özet:

Bu araştırmada, bazı silajlık mısır (Zea mays L.) çeşit ve çeşit adaylarının Çukurova koşullarındaki silajlık materyal verimi ve silaj kalite özellikleri araştırılmıştır. Araştırma sonuçları, silajlık mısır genotiplerinde tepe püskülü çıkarma süresinin 68.5-77.8 gün, silaj olum süresinin 103.0-112.5 gün, bitki boyunun 262.5-328.0 cm, yaprak sayısının 14.6-17.1 adet/bitki, yaprak/sap oranının %43.4-70.3, koçan oranının %39.6-62.3, sap çapının 20.8-25.9 mm, koçan sayısının 1.2-2.5 adet/bitki, koçan yüksekliğinin 100-144 cm, yeşil ot veriminin 8665.2-12154.5 kg/da, kuru ot veriminin 1996.2-3078.5 kg/da, kuru madde oranının %26.0-38.4, kuru madde veriminin 1805.3-2737.5 kg/da, kuru otta ham kül oranının %4.3-7.4, kuru otta ham protein oranının %8.8-13.3, kuru otta ham protein veriminin 158.8-329.7 kg/da, kuru otta ADF oranının %30.3-38.1, kuru otta NDF oranının %55.5-67.4, kuru ot nispi yem değerinin 82.1-109.3, kuru ot net enerji değerinin 1.335-1.484 Mcal/kg, silajda pH değerinin 3.64-4.15, silajda ham protein oranının %8.87-10.38, silajda ADF oranının %24.0-33.6, silajda NDF oranının %39.4-49.1, silaj nispi yem değerinin 128.4-169.2, silaj Fleig puanının 91.08-119.25, silaj fiziksel karakter puanının 10.00-14.75, silajda kuru madde oranının %24.51-31.07, silaj net enerji değerinin 1.460-1.625 Mcal/kg arasında değiştiği saptanmıştır.