Kalp Yetersizliği Olan Hastalarda Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ve Yaşam Kalitesi Arasındaki İlişki


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çukurova Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MEHMET AĞASLAN

Danışman: Gülşah Kumaş

Özet:

Bu araştırma kalp yetersizliği olan hastalarda sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel tipte gerçekleştirilmiştir.

Araştırma Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji servislerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya toplam 288 hasta dahil edilmiştir. Araştırma etik kurul onayı, kurum izni ve çalışmaya katılan hastalardan yazılı bilgilendirilmiş gönüllü olur alınmıştır. Veriler, Hasta Tanıtım Formu, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları II Ölçeği ve MacNew Kalp Hastalığına Özgü Yaşam Kalitesi Anketi kullanılarak toplanmıştır. İstastiksel analizler SPSS 22 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinden elde edilen sonuçlar %95 güven aralığında istatistiksel anlamlılık değeri p<0,05 olarak kabul edilmiştir.

Çalışmada, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları II Ölçeği ortalama puanının 113,26±20,15 ve MacNew Kalp Hastalığına Özgü Yaşam Kalitesi Anketi ortalama puanının 3,01±1,13 olduğu belirlenmiştir. Kalp yetersizliği hastalarının sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile yaşam kalitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (p<0,001).

Sonuç olarak Hastaların SYBDÖII puan ortalamasının orta düzeyde olduğu, alt boyutlarına göre en düşük puan ortalamasını fiziksel aktivite, en yüksek puan ortalamasını ise manevi gelişim alt boyutlarından aldığı, Macnew Anketi puan ortalamasının, ortalamanın altında olduğu, alt boyutlarına göre en düşük puanı fiziksel Sınırlılık alt boyutundan, en yüksek puanı ise emosyonel fonksiyon alt boyutundan aldığı belirlenmiştir. Bu bağlamda sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını geliştirecek daha fazla çalışma yapmak ve eğitimler düzenlemek hastaların yaşam kalitesinin iyileşmesine katkı sağlayacaktır.