Pozantı (Adana) koşullarında yetiştirilen siyah "carignane" ve "syrah" üzümlerinin şaraplık değerleri üzerine bir araştırma


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2003

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: İLKER İNCESESLİ

Danışman: Turgut Cabaroğlu

Özet:

Bu çalışma, Pozantı yöresi iklim koşullarında yetiştirilen (Ç.Ü. Pozantı Araştırma Merkezi Deneme Bağı) siyah "Syrah" ve "Carignane" üzüm çeşitlerinin kaliteli sek kırmızı şarap üretimine uygunluk durumlarını belirlemek amacıyla ele alınmıştır. Uygun olgunlukta hasat edilen ve şarap işletmesine taşınan üzümler, çöpler ayrılıp ezildikten sonra 200 mg/kg maya ilave edilerek 25 °C'de 5 gün süreyle cibre fermantasyonuna bırakılmıştır. Süre sonunda mayşe sıkılmış ve alkol fermantasyonuna devam edilmiştir. Alkol fermantasyonu tamamlandıktan sonra şaraplar aktarılmış ve sıcaklığı 15 °C olan bir mahzende olgunlaştmlmıştır. Elde edilen şarapların kaliteleri kimyasal ve duyusal analizler yapılarak incelenmiştir. Kimyasal ve duyusal analiz sonuçlarına göre; - Yöre koşullarında "Syrah" üzümünün bileşim olarak "Carignane" 'a göre kırmızı şarap üretimine daha elverişli bir çeşit olduğu, - Şarapların kimyasal açıdan standartlara uygun bileşimde oldukları, ancak "Syrah" çeşidinin özellikle fenol bileşikleri, antosiyan ve tanen içeriği bakımından daha zengin olduğu, - Duyusal açıdan "Syrah" şarabının "Carignane" 'a göre daha gövdeli, dengeli ve aromatik olduğu ve karakteristik "Syrah" şarabının duyusal özelliklerini yansıttığı belirlenmiştir. Sonuç olarak "Syrah" çeşidinin şaraplık değer bakımından yöreye iyi uyum sağladığı ve yöre koşullarında kaliteli kırmızı şarap üretimine son derece uygun bir çeşit olduğu ve bu çeşidin yörede yaygınlaştırılmasının çok yararlı olacağı sonucuna varılmıştır.