5G teknolojisinin mikroglial hücrelerde inflamasyon üzerindeki etkisinin araştırılması


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çukurova Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Temel Tıp Bilimleri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: GÜLSEVİNÇ AKSOY

Danışman: Ayfer Pazarbaşı

Özet:

 

Teknoloji hızla geliştikçe ve teknolojik aletlerin sayısı ve çeşitliliği giderek arttıkça, insanların RF-EMA’lara maruziyeti de artmaktadır. Dolayısıyla RF-EMA’ların insan sağlığı üzerindeki zararlı etkileri tartışma konusu haline gelmiştir. Beyin RF-EMA’lara en hassas dokulardan birisidir ve son zamanlarda RF-EMA maruziyetinin beyin üzerindeki etkileri aktif bir çalışma konusudur. Bu tez çalışmasında 5G teknolojisinde kullanılan 6 GHz RF-EMA’nın beyindeki immün sistem hücrelerinden olan mikroglia üzerindeki etkisini araştırması amaçlanmıştır.

Bu amaçla N9 mikroglial hücreleri 6 GHz RF-EMA’ya çeşitli sürelerde maruz bırakıldı. Mikroglial hücrelerin RF-EMA maruziyeti sonrası hücre canlılığı MTT testi ve AO/EB boyama ile değerlendirildi. Mikroglial hücrelerinde RF-EMA maruziyetinin TNF-α, IL-6, TGF-β ve IL-10 protein düzeylerine etkisi ELISA testi ile belirlendi. Mikroglial hücrelerinde RF-EMA maruziyetinin TNF-α, IL-6, TGF-β, iNOS ve IL1-β genlerinin ekspresyonuna etkisi RT-PCR metodu ile değerlendirildi. Ayrıca mikroglial hücrelerinde RF-EMA maruziyet sonrasında NO konsantrasyonu ölçüldü.

6 GHz RF-EMA maruziyetinin N9 mikroglial hücrelerinin canlılığının 6. Saatten itibaren azalttığı saptandı. 6 GHz RF-EMA maruziyetinden sonra hücrelerin büyüme ortamındaki NO konsantrasyonunda herhangi bir değişiklik bulunamadı. TGF-β ekspresyonunun 20 dakika ve 1 saatlik maruziyetten sonra azaldığı, 3 saat, 12 saat ve 24 saatlik maruziyetten sonra ise anlamlı düzeyde arttığı belirlendi. 20 dk, 12 saat ve 24 saat maruziyetten sonra, hücre büyüme ortamındaki IL-6 ve IL-10 protein düzeylerinin anlamlı düzeyde azaldığı, 12 saat maruziyetten sonra TNF-α protein düzeyi artarken, 24 saat maruziyetten sonra TNF-α protein düzeyinin azaldığı belirlendi.

Sonuç olarak bu çalışmasında 5G teknolojisinde kullanılan 6 GHz RF-EMA’nın mikroglial hücrelerde TNF-α ve IL1-β gibi pro-inflamatuar sitokinleri artırırken, IL-6 gibi bir pro-inflamatuar sitokini azalttığı belirlendi. Ayrıca yine 6 GHz RF-EMA’nın TGF-β gibi bir anti-inflamatuar sitokini artırdığı ve IL-10 gibi anti-inflamatuar sitokini azalttığı da belirlendi. Bu sonuçlardan yola çıkılarak, 6 GHz RF-EMA’nın mikroglial hücrelerin sitokin profilini değiştirdiği ileri sürülmektedir.