RESMİ VE OZEL ORTAOKUL 5. VE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN İNGİLİZCE DERSİNDE KULLANDIKLARI ÖĞRENME STİLLERİNİN İNCELENMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SEVİM CİLOĞULLARI

Danışman: Mahmut Oğuz Kutlu

Özet:

Bu çalışmanın genel amacı; resmi ve özel okullarda öğrenim gören ortaokul düzeyindeki öğrencilerin İngilizce dersinde kullandıkları öğrenme stillerini belirlemektir.

Bu araştırma, betimsel türde ve tarama modelinde bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu Adana İl merkezinde bulunan ve “Uygun Örnekleme” yöntemiyle seçilen,  resmi bir ortaokulda 5 ve 8. sınıflarda öğrenim gören  214 ve özel bir ortaokulda 5 ve 8. sınıflarda öğrenim gören 140 öğrenci olmak üzere toplam 354 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Gökdağ (2004) tarafından geliştirilmiş olan ‘Öğrenme Stilleri Ölçeği’ ve Ilke Evin tarafından geliştirilmiş olan Kolb’un Öğrenme Stilleri III yarı yapılandırılmış 12 soru kullanılmıştır.  

Uygulama sonucunda elde edilen verilerin analizi için ölçek puanlarının sınıf ve okul türüne göre karşılaştırılmasında öncelikle bağımsız gruplar t testi kullanılmıştır. Sınıf ve okul türü ayrımında ölçek puanları arasındaki ilişkinin belirlenmesinde ise pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Sınıf ve okul türü ile öğrenme stilleri arasındaki ilişkinin belirlenmesinde Ki-kare testi kullanılmıştır. Yapılan analizlerin sonuçlarına göre; resmi ortaokuldaki öğrencilerde, 5.sınıf ve 8.sınıf öğrencilerinin Görsel Öğrenme Stili, İşitsel Öğrenme Stili, Somut Deneyim, Soyut Kavramsallaştırma, Aktif Deneyim ve Yansıtıcı Gözlem puanları arasında anlamlı fark belirlenmiştir. Diğer taraftan özel okulda öğrenim gören öğrencilerde ise; 5.sınıf öğrencileri ile 8.sınıf öğrencilerinin Görsel Öğrenme Stili, İşitsel Öğrenme Stili, Somut Deneyim, Soyut Kavramsallaştırma, Aktif Deneyim ve Yansıtıcı Gözlem puanları arasında herhangi anlamlı bir fark bulunmamıştır. Diğer taraftan 5.sınıflarda öğrenim gören öğrencilerde Kinestetik Öğrenme Stili, Somut Deneyim, Soyut Kavramsallaştırma, Aktif Deneyim ve Yansıtıcı Gözlem puanları okul türüne göre ( özel veya resmi) farklılık göstermektedir. 8.sınıf öğrencilerinde ise okul türlerine göre yalnızca Somut Deneyim puanları farklılık göstermektedir.