Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2015
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: EBRU PİRİNÇÇİ
Danışman: Serap Göncü Karakök
Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
Özet:
Bu araştırma Adana İli Pozantı İlçesinde süt sığırcılığı yapan işletmelerde yürütülmüştür. Araştırma verileri 2014-2015 üretim yılına ait olup, büyükbaş hayvan varlığına göre, tesadüfi tabakalı örnekleme yöntemi kullanılmış ve Tarım İlçe müdürlüğü ile yerel idarecilerin verileri de dikkate alınarak seçilen 80 işletmeden anket çalışması yürütülerek toplanmıştır. Bu araştırmada, süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısı, pazarlama sorunları, üretim sırasında işletmelerin avantajlı ve dezavantajlı yönlerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. İncelenen işletmeler hayvan varlığı 1-5 ila 6 ve üzeri olan işletmeler şeklinde iki farklı gruba ayrılmıştır. Çalışmada, Pozantı ilçesinde, süt üretim sistemi, iş, yapısal koşullar, süt sığır yetiştiriciliği uygulamaları ile ilgili işletmelerin genel durumu, süt satış ve pazarlama durumları ile örgütsel yapı üzerinde durulmuştur. Buna ek olarak, işletmelerin karşılaştığı sorunları belirleyerek bu sorunlara çözümler ve öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır.