Bu çalışmada, farklı doz 1-MCP uygulamalarının (0, 250, 500, 750 ve 1000 ppb) ‘Santa Maria’ armut çeşidinin muhafazası ve kalite özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Armutlar 0°C’de %90 oransal nem koşullarında 40 gün muhafaza edilmiştir. Meyveler periyodik olarak 10 gün aralıklarla çıkartılmış ve muhafaza sonrası +3 gün bekletilen armut örneklerinde; ağırlık kaybı (%), meyve eti sertliği (N), suda çözünebilir kuru madde miktarı (%), titre edilebilir asit miktarı (%), meyve kabuk rengi (hº), solunum hızı, etilen üretim miktarı ve çürüme gibi bazı fiziksel ve kimyasal değişimler belirlenmiştir. 40 gün muhafaza sonunda 3 gün rafta bekletilen meyvelerde 500 ve 750 ppb 1-MCP uygulamalarının ‘Santa Maria’ armut çeşidinin kalite özellikleri üzerine kontrole göre daha olumlu etki yaptığı bulunmuştur.
In this study, the effects of different doses of 1-MCP applications (0, 250, 500, 750 and 1000 ppb) on the storage and quality characteristics of ‘Santa Maria’ pear variety were investigated. Pears were stored at 0°C and 90% relative humidity for 40 days. Fruits were periodically removed at 10-day intervals and some physical and chemical changes such as weight loss (%), fruit flesh firmness (N), total soluble solids (%), titratable acidity (%), fruit peel color (hº), respiration rate, ethylene production amount and decay were determined in pear samples that were kept on the shelf for 3 days after storage. It was found that 500 and 750 ppb 1-MCP applications had a more positive effect on the quality characteristics of the ‘Santa Maria’ pear variety in fruits kept on the shelf for 3 days after 40 days of storage compared to the control.