MEDITERRANEAN AGRICULTURAL SCIENCES, cilt.34, sa.1, ss.87-92, 2021 (Hakemli Dergi)
Tarımın çevre üzerine yapmış olduğu olumsuz etkiler nedeniyle organik tarım büyük önem
kazanmış, organik ürünlerin üretiminin ve tüketimin artırılmasına yönelik faaliyetler artmıştır.
Yapılan bu çalışmanın amacı Kahramanmaraş İlinde tüketicilerin organik ürün tüketim
alışkanlıklarını ve satın almayı etkileyen unsurları ortaya koymaktır. Çalışmanın ana
materyalini tüketicilerle yüz yüze görüşmeler sonucunda elde edilen birincil veriler
oluşturmaktadır. Çalışmada 101 kişi ile görüşme yapılmış ve veriler frekans, ortalama ve
oranlar hesaplanarak sunulmuştur. Elde edilen bulgulara göre; tüketicilerin yaklaşık yarısı (%
48.5) organik ürünleri “kimyasal içermeyen ürün” olarak tanımlamış ve bu ürünleri tüketmeyi
tercih etmelerinin en önemli sebebinin sağlık problemleri olarak belirtmişlerdir. Tüketicilerin
organik ürün tüketmelerinin sebepleri, bu ürünlerin üretiminde daha az kimyasal girdi ve
hormon kullanılması ile insan saglığı açısından GDO’lu tohumlar içermemesidir. Tüketicilere
göre organik ürünlerin tüketimini engelleyen en önemli unsurlar ise gelir düzeyindeki
yetersizlikler ve yeterli bilgiye sahip olunmamasıdır.