17. Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Kongresi, , Ankara, Türkiye, 19 - 20 Ağustos 2023, cilt.1, sa.1, ss.1
Günümüzün yüksek rekabet ortamında farklılık yaratıcı ve sonucu tayin den
gücü bilgi ve onu iyi kullanabilen insanlardır. Bir işletmenin gücü, başarısı
ve etkinliği bilginin doğru ve etkin yönetilebilmesi ile mümkündür. Özelikle
işletme sorumlularının işletmeyi motive edici en önemli unsuru olarak bilgiyi
üretme, paylaşma, kullanma ve depolama yol, yöntem ve mekanizmaları ile işletme
çalışma ortamında kolaylaştırıcı ve verimlilikte etki olarak kullanımı
gerekmektedir. Bu bilgiler ise okullarda ders olarak verilememektedir. Türkiye’de
2019 yılında 17.688.139 baş sığır bulunmakta olup % 48,39’u kültür ırkı %
42,71’i se melez ırklardan oluşmaktadır. 2019 yılı sağmal inek sayısı ise
6.580.753 baş, inek sütü üretimi 20.782.374 ton inek başına ortalama süt verimi
ise 3158 kg’dır. % 48,39’u kültür ırkı % 42,71’i se melez ırklardan oluşan bir popülasyon
ortalama süt veriminin daha yüksek olmaması sürü yönetim uygulamalarındaki
eksilikleri göstermektedir. Bu nedenle bu araştırmada Adana, Mersin, Osmaniye,
Konya, Niğde, Aksaray ve Karaman illerinde bulunan hayvancılık işletme
sorumlularının daha karlı üretim için güncel bilgi ihtiyaçları ve kaynaklarının
tespiti amaçlanmıştır. Anket soruları arasında işletme sorumluları
çalışanlarının güncel bilgi ihtiyaçları ve kaynaklarının tespitine yönelik
sorular yer almıştır. İşletme sorumlularının %13,6’ü işletmede kayıt tutuluyor
mu? Sorusunu cevapsız bırakırken %9,1’i hayır %77,27’si evet kayıt tutuluyor
şeklinde cevap vermişlerdir. Katılımcılar
güncel bilgi kaynağı olarak %31,8’i
akademik yayınlar, %4,5 danışmanlar %40,9 internet %9,1 diğer kaynaklarını
ifade etmişlerdir.