Kesikli Mikrodalga Uygulamasının Kuruma Süresi, Enerji Tüketimi ve Renk Kalitesi Üzerine Etkisi


ERDEM T., ÖZTEKİN M. S.

FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ DERGSİ, cilt.16, sa.4, ss.56-64, 2007 (Hakemli Dergi)

Özet

Bu araştırmada, ev tipi bir mikrodalga fırında Aflatoksinli kırmızı pul biberin, ozonlu suyla yıkamayı temsilen 5 dakika süreyle yıkandıktan sonra mikrodalga ile ürünün kurutulmasında kullanılan mikrodalga uygulama süresinin (mikrodalga jeneratörlerinin açık kalma süresi/mikrodalga jeneratörlerinin kapalı kalma süresi) enerji tüketimi, kuruma süresi, ulaşılan son nem  ve renk kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Kullanılan mikrodalga uygulama süreleri (açık, sn/kapalı, sn) sırasıyla sürekli, 30/30, 30/45, 30/60, 45/30, 45/45, 45/60 olacak şekilde ayarlanmıştır.