Türkiye'de Çilek Üretim ve Dış Ticaretinde Gelişmeler


Creative Commons License

Seçer A., Öztornacı B., Emeksiz Ö. F.

Alatarım, cilt.18, ss.49-56, 2019 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 18
  • Basım Tarihi: 2019
  • Dergi Adı: Alatarım
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.49-56
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Türkiye’de çilek üretimi ve dış ticareti gün geçtikçe önem kazanmakta, üreticilere ve ihracat yoluyla ülke ekonomisine gelir sağlaması açısından sık sık gündeme gelmektedir. Tükiye’de 2001-2017 yılları arasında çilek üretimi 3,42 kat artarak 400.167 tona yükselmiştir. Yurtiçi üretim büyük oranda (%69,50) Mersin, Aydın, Bursa ve Antalya illerinden karşılanmaktadır. Ele alınan dönemde ihracat miktarı ise 2,44 kat artarak 27.577 ton olmuştur. İhracat yapılan ülkeler itibariyle de yoğunlaşma mevcuttur. Özellikle taze çilek ihracatında gerçekleşen bu yoğunlaşma herhangi bir sorunla karşılaşıldığında önemli gelir kayıplarına sebep olabilir. Bu nedenle çilek üretim bölgelerinin genişletilmesi ve yeni ihracat pazarlarının bulunması yönünde çabalar teşvik edilmelidir

In Turkey, strawberry production and foreign trade is getting importance, in terms of providing income to producers and exports revenues. Strawberry production quantity has increased to 400.167 tonnes in the year 2001-2017 increased by 3.42 times in Turkey. This production is mostly (%69,5) met by Mersin, Aydın, Bursa and Antalya. In this period, the export quantity increased by 2.44 times to 27,577 tons. There is an concentration of export by countries. Especially, this concentration of fresh strawberries may result to loose income. For this reason, ıt is important to expand strawberry production regions and find new export markets.