Farklı Çilek Çeşitlerinde Yapraktan Kalsiyum ve Bor Uygulamalarının Raf Ömrü Süresine ve Meyve Kalite Değişimleri Üzerine Etkileri


ozkaya o., DÜNDAR ö., Demircioğlu H., ASLIHAN A. Ö., KURT E., dölek N. d. N., ...Daha Fazla

Alatarım, cilt.24, sa.özel sayı, ss.186-193, 2025 (TRDizin) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 24 Sayı: özel sayı
  • Basım Tarihi: 2025
  • Dergi Adı: Alatarım
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.186-193
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada ‘Kabarla’ ve ‘Sweet Ann’ çeşitlerinde yetiştirme periyodu süresince Kalsiyum, Bor, Kalsiyum+Bor ve Kontrol (su) yaprak uygulamalarının hasat ve bunu izleyen 1 ile 3 gün sonrasında 22 oC, %55-65 oransal nem raf ömrü koşullarında bazı kalite parametreleri üzerine etkileri incelenmiştir. Farklı uygulamaların raf ömrü süresince ağırlık kaybı (%), meyve eti sertliği (N), suda çözünebilir kuru madde miktarı (%, SÇKM), titre edilebilir asit miktarı (%, TEA), meyve eti rengi (hº), meyve şeker içeriği (%), organik asit içeriği (ppm), toplam fenolik madde içeriği (mg gallik asit/L) ve antioksidan kapasitesi (%) incelenmiştir. Bu çalışmada yapılan değerlendirmeler sonucunda ‘Kabarla’ ve ‘Sweet Ann’ çeşitlerinde yapraktan Kalsiyum ve Bor uygulamalarının meyve eti sertliği, renk, fitokimyasal, bireysel şekerler ve organik asitlerin değişimleri üzerine olumlu etkisi olduğu bulunmuştur.
In this study, the effects of Calcium, Boron, Calcium+Boron and Control (water) foliar applications on the varieties ‘Kabarla’ and ‘Sweet Ann’ during the growing period were investigated at 22 oC, 55-65% relative humidity shelf life conditions after harvest and 1 to 3 days thereafter on some quality parameters. Weight loss (%), fruit flesh firmness (N), total soluble solids (%), titratable acidity (%), fruit flesh color (h°), fruit sugar content (%), organic acid content (ppm), total phenolic substance content (mg gallic acid/L) and antioxidant capacity (%) were investigated during the shelf life of different applications. As a result of the evaluations made in this study, it was found that foliar Calcium and Boron applications on the varieties ‘Kabarla’ and ‘Sweet Ann’ had a positive effect on the changes in fruit flesh firmness, color, phytochemicals, individual sugars and organic acids.