BİYOGAZ ÜRETİMİNDE SÜREÇ YÖNETİMİ


Öztürk H. H.

Akademisyen Yayınevi Kitabevi, Ankara, 2024

  • Yayın Türü: Kitap / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: Akademisyen Yayınevi Kitabevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

    Biyogaz üretim süreci, anaerobik fermentasyon olarak bilinen bir süreç ile oksijen yokluğunda organik maddelerin ayrışması sürecinde yanıcı gaz bir yakıt üretme sürecidir. Bu yenilenebilir enerji kaynağı, tarımsal artıklar, gıda atıkları, hayvan gübresi, kanalizasyon çamuru ve enerji bitkileri gibi çeşitli organik atık materyallerden üretilir. Anaerobik fermentasyon sürecinden yararlanılarak biyogaz üretmek, çok çeşitli katı veya sıvı atık materyalleri değerli bir enerji kaynağına dönüştürmek için çok yönlü bir çözüm sunar. Anaerobik koşullar altında, çeşitli organik maddeler mikroorganizmalar tarafından bozunmaya uğrar. Bu işlem sonucunda enerji içeriği yüksek biyogaz üretilir.

      Anaerobik fermentasyon, geleneksel olarak düşük ve orta gelirli ülkelere, özellikle de kırsal ekonomilere, organik atıkları sürdürülebilir bir şekilde yönetme ve yerel enerji ihtiyaçlarını karşılamak için temiz yakıtlar üretmek amacıyla kullanılır ve yerel istihdam yaratma konusunda yardımcı olur. Doğal gazın kullanıldığı alanlarda biyogaz da kullanılabilir. Biyogaz elektrik üretimi, pişirme, ısıtma veya araçlarda gaz yakıt olarak kullanılabilir.

         Toplam 13 bölümden oluşan bu kitapta, ilk bölümlerde biyoyakıtlar ve biyoenerji konuları incelenmiştir. Kitabın diğer bölümlerinde ise, biyogaz üretimi ve kullanımı, biyogaz üretim süreci ve bu süreçte etkili etmenler, biyogaz üretiminde kullanılan materyaller, anaerobik fermentasyon teknolojisi, fermentasyon sistemleri, birlikte fermentasyon, fermentör tasarımı ve çeşitleri, tarımsal atıklar ve gıda atıklarından biyogaz üretimi, biyogaz üretimini artırma yöntemleri ve biogaz/biyometan politikaları ile biyogaz üretim sürecinin yönetimi ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.