Akademisyen Yayınevi Kitabevi, Ankara, 2024
Biyogaz üretim süreci, anaerobik
fermentasyon olarak bilinen bir süreç ile oksijen yokluğunda organik maddelerin
ayrışması sürecinde yanıcı gaz bir yakıt üretme sürecidir. Bu yenilenebilir
enerji kaynağı, tarımsal artıklar, gıda atıkları, hayvan gübresi, kanalizasyon
çamuru ve enerji bitkileri gibi çeşitli organik atık materyallerden üretilir. Anaerobik fermentasyon sürecinden yararlanılarak
biyogaz üretmek, çok çeşitli katı veya sıvı atık materyalleri değerli bir
enerji kaynağına dönüştürmek için çok yönlü bir çözüm sunar. Anaerobik koşullar
altında, çeşitli organik maddeler mikroorganizmalar tarafından bozunmaya uğrar.
Bu işlem sonucunda enerji içeriği yüksek biyogaz üretilir.
Anaerobik
fermentasyon, geleneksel olarak düşük ve orta gelirli ülkelere, özellikle de
kırsal ekonomilere, organik atıkları sürdürülebilir bir şekilde yönetme ve
yerel enerji ihtiyaçlarını karşılamak için temiz yakıtlar üretmek amacıyla
kullanılır ve yerel istihdam yaratma konusunda yardımcı olur. Doğal gazın
kullanıldığı alanlarda biyogaz da kullanılabilir. Biyogaz elektrik üretimi, pişirme,
ısıtma veya araçlarda gaz yakıt olarak kullanılabilir.
Toplam
13 bölümden oluşan bu kitapta, ilk bölümlerde biyoyakıtlar ve biyoenerji
konuları incelenmiştir. Kitabın diğer bölümlerinde ise, biyogaz üretimi ve
kullanımı, biyogaz üretim süreci ve bu süreçte etkili etmenler, biyogaz
üretiminde kullanılan materyaller, anaerobik fermentasyon teknolojisi,
fermentasyon sistemleri, birlikte fermentasyon, fermentör tasarımı ve
çeşitleri, tarımsal atıklar ve gıda atıklarından biyogaz üretimi, biyogaz
üretimini artırma yöntemleri ve biogaz/biyometan politikaları ile biyogaz
üretim sürecinin yönetimi ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.