‘Dwarf Cavendish’ Muz Klonunda Modifiye Atmosferde Paketleme (RipeLock) ve 1-Methylcyclopropene (1-MCP) Uygulamalarının Raf Ömrü Üzerine Etkileri


DİKEL H. M., Demircioğlu H., KURT E., ozkaya o.

Alatarım, cilt.24, sa.özel sayı, ss.203-214, 2025 (TRDizin) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 24 Sayı: özel sayı
  • Basım Tarihi: 2025
  • Dergi Adı: Alatarım
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.203-214
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada, ‘Dwarf Cavendish’ muz klonunda olgunlaştırma sonrası taşıma ve raf ömrü süresince, meyve kalite kriterlerinin korunması için modifiye atmosferde paketleme (MAP, RipeLock) ve 1-methylcyclopropene (1-MCP; 0 ppb (kontrol), 100 ppb, 200 ppb, 800 ppb; 13±1oC’de 48 saat) uygulamalarının etkileri araştırılmıştır. Birinci grup meyvelerde 1-MCP uygulaması sonrasında, ikinci grup meyvelerde ise 1-MCP uygulanmış ve MAP (RipeLock) içinde 13±1 oC’de %85-90 oransal nem (ON) koşullarında 10 gün olgunlaşma sonrasında 20±2 oC’de %65 ON koşullarında 7 gün raf ömrü süresince günlük değişimler incelenmiştir. Meyvelerde olgunlaşma öncesi ve sonrası raf ömründe ağırlık kaybı (%), çürük meyve miktarı (%), meyve rengi (h°), görünüm, solunum hızı, etilen üretim miktarı, meyve kabuk ve eti sertliği (N), suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM, %), titre edilebilir asit miktarı (TEA, %), meyve şeker içeriği gibi fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. ‘Dwarf Cavendish’ muz klonunda MAP (RipeLock) içinde 10 gün olgunlaşma sonrası raf ömründe incelenen kalite kriterlerinin 1-MCP uygulamalarında (800 ppb) kontrole göre daha iyi olduğu belirlenmiştir.
In this study, the effects of modified atmosphere packaging (MAP, RipeLock) and 1-methylcyclopropene (1-MCP; 0 ppb (control), 100 ppb, 200 ppb, 800 ppb; 48 hours at 13±1 oC) applications were investigated in the ‘Dwarf Cavendish’ banana clone to maintain fruit quality criteria during post-ripening, transportation and shelf life. Daily changes were investigated in the first group of fruits after 1-MCP application and in the second group of fruits after 1-MCP application and 10 days of ripening at 13± 1oC and 85-90% relative humidity (RH) conditions in MAP (RipeLock) and during a 7-day shelf life at 20±2 oC and 65% RH conditions. Physical and chemical analyses such as weight loss (%), decay (%), fruit color (h°), appearance, respiration rate, ethylene production, fruit peel and flesh firmness (N), water soluble solids (%), titratable acid (%), fruit sugar content were performed on fruits before and after ripening during shelf life. In the ‘Dwarf Cavendish’ banana clone, it was determined that the quality criteria examined in the shelf life after 10 days of ripening in MAP (RipeLock) were better in 1-MCP applications (800 ppb) than in the control.