Doğu Akdeniz Bölgesinde Yetiştirilen Jersey Sığırların Süt Yağ Asitleri Kompozisyonu ve Yağ Asitleri Kompozisyonuna Mevsim Etkisi


gökçe g., KAYAALP G. T.

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, cilt.13, sa.1, ss.210-215, 2025 (TRDizin) identifier

Özet

Bu çalışmada Jersey ırkı sığırların süt yağı asit profili ve mevsimsel değişimi incelenmiştir. Araştırmada ilkine buzağılamış 15 baş Jersey ırkı sığır kullanılmıştır. Süt örnekleri yaz ve kış mevsimi olmak üzere iki defa alınmıştır. Yapılan analizler neticesinde mevsimin süt yağının yağ asitleri profili üzerinde sınırlı bir etkisi olduğunu tespit edilmiştir. Sadece 3 yağ asidinde (C21:0, C23:0, C18:1 trans11) mevsimsel değişkenlik gözlemlenmiştir (p<0,05). İstatistiksel olarak önemli çıkmasa da yaz mevsiminde çoğu doymuş ve çoklu doymamış yağ asitlerinin içeriğinin daha düşük ve çoğu tekli doymamış yağ asitleri içeriği kış mevsimine göre daha yüksek olduğu görülmüştür. 
In this study, the milk fatty acid profile and seasonal changes of Jersey cattle were investigated. 15 Jersey cattle that had calved for the first time were used in the study. Milk samples were taken twice, in summer and winter. As a result of the analyses, it was determined that the season had a limited effect on the fatty acid profile of milk fat. Only in 3 fatty acids (C21:0, C23:0, C18:1 trans11) seasonal variation was observed (p<0.05). Although not statistically significant, the content of most saturated and polyunsaturated fatty acids was lower and the content of most monounsaturated fatty acids was higher in summer than in winter.