Laboratuvar faaliyetleri gerçekleştiren kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri önemli hale gelmektedir. Güvenlik önlemleri için fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikelerin sıralanması tedbirler açısından önemlidir. Bu çalışmada, toprak mikrobiyoloji laboratuvarı için güvenlik önlemlerinin Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) yöntemiyle ağırlıklandırılması yapılmıştır. Güvenlik önlemleri biyogüvenlik kabini, çıkışa yakın el yıkama için lavabo, otoklav, laboratuvar güvenlik personeli, kendiliğinden kapanan kapı ve korumalı penceredir. Sonrasında, bu güvenlik önlemleri için fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeler Gerçekliği Yansıtan Eleme ve Seçim (ELECTRE-Elimination and Choice Translating Reality) yöntemiyle sıralanmıştır. Sonuç olarak, fiziksel tehlikelerin en çok dikkat edilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Security measures are becoming important in institutions and organizations that carry out laboratory activities. Listing physical, chemical and biological hazards is important for safety precautions. In this study, safety measures for the soil microbiology laboratory were weighted using the Analytical Hierarchy Process (AHP) method. Safety measures include a biosafety cabinet, a sink for hand washing near the exit, an autoclave, laboratory security personnel, a self-closing door and a protected window. Afterwards, physical, chemical and biological hazards for these security measures were listed using the Elimination and Choice Translating Reality (ELECTRE) method. As a result, it was concluded that physical hazards should be paid the most attention.