Journal of Meffert Implant Institute, Antalya, Türkiye, 14 Ekim 2021, cilt.5, ss.1-3
Giriş: Mekanik ve biyolojik komplikasyonlar veya restorasyonların yenilenmesi durumunda implant
Bu çalışmanın amacı, 3 boyutlu sonlu elemanlar stres analiz yöntemi kullanılarak kombine siman ve vida tutuculu implant destekli metal-seramik, zirkonya ve monolitik zirkonya restorasyonların karşılaştırmalı biyomekanik değerlendirilmesidir.
Materyal ve Metod: Çalışmada 3 adet çene kemiği modeli hazırlandı. Mandibula posterior bölgede %50 oranında görülen yoğun kortikal kemik (2 mm) ve altında kalın trabeküler kemik tipi modellenerek ve bu kemik tiplerine ait materyal özellikleri tanımlandı. Bu çene modelleri üzerine 4 mm çapında ve 10mm uzunluğunda titanyum implantlar yerleştirildi. Daha sonra yerleştirilen implantlar üzerine metal-seramik, zirkonya ve monolitik zirkonya restorasyonlar modellendi. En kötü senaryo düşünülerek ortalama olarak 100 N'luk bir oklüzyon kuvveti, oblik olarak (x, y ve z eksenlerine 30°) kronların distal triangular fossasına gelecek şekilde uygulandı. Çalışma sonucunda implant komponentleri ve peri-implant dokularda elde edilen stres dağılımları ve değerleri incelenerek yorumlandı.
Bulgular: Kemik, restorasyon, implant ve implant komponentlerinde oluşan streslerin yapıların dayanıklılık seviyesinin altında oluştuğu görülmektedir. Ayrıca metal-seramik, zirkonya ve monolitik zirkonya modellerde oluşan stres değerleri ve dağılımları benzerlik göstermiştir.
Tartışma ve Sonuç: Metal-seramik, zirkonya ve monolitik restorasyonlar kombine siman ve vida tutuculu implant destekli sistemde güvenle kullanılabilir.
Anahtar Kelimeler: Kombine siman ve vida tutuculu implant destekli restorasyon, 3 boyutlu sonlu elemanlar analizi, metal-seramik, zirkonya, monolitik zirkonya
Introduction: Implant restorations may need to be removed in case of mechanical and biological complications or renewal of the restorations. For this purpose, the combined cement- and screw-retained implant-supported restorations have gained increasing interest in implant dentistry because they combine the advantages of cemented and screw-retained restorations to a great extent and reduce their disadvantages.
The purpose of this study was the comparative biomechanical evaluation of combined cement- and screw-retained implant-supported metal-ceramic, zirconia, and monolithic zirconia restorations using the 3D finite element stress method.
Materials and Methods: In the study, 3 jawbone models were prepared. Dense cortical bone (2 mm) and thick trabecular bone type below, which is seen 50% in the posterior region of the mandible, were modeled and the material properties of these bone types were defined. Titanium implants with a diameter of 4 mm and a length of 10 mm were placed on these jaw models. Then, metal-ceramic, zirconia, and monolithic zirconia restorations were modeled on the placed implants. Considering the worst-case scenario, an average occlusion force of 100 N was applied obliquely (30° to the x, y, and z axes) in the distal triangular fossa of the crowns. As a result of the study, the stress distributions and values obtained in the implant components and peri- implant tissues were analyzed and interpreted.
Results: It is observed that the stresses occurring in the bone, restoration, implant, and implant components occur below the durability level of the structures. In addition, stress values and distributions in metal-ceramic, zirconia, and monolithic zirconia models were similar.
Discussion & Conclusion: Metal-ceramic, zirconia, and monolithic restorations can be used safely in a combined cement and screw-retained implant-supported system.
Keywords: Combined cement- and screw-retained implant-supported restoration, 3-dimensional finite element analysis, metal-ceramic, zirconia, monolithic zirconia,