LAMBERT ACADEMIC PUBLISHING, Chisinau, 2022
Tarım sektörü de dahil olmak üzere enerji kullanımının önümüzdeki
on yıllarda önemli ölçüde artması beklenmektedir. Ekonomik büyüme, artan
tüketici gelirleri, değişen teknolojiler, demografi ve yaşam tarzlarındaki
değişikliklerin tümü, değişen gıda tüketimi ve üretimi kalıplarına ve enerji
talebini artırmaktadır. Enerji kullanımının verimliliğini artırmak – aynı
seviyede çıktı ve hizmet sağlamak için daha az enerji kullanmak – dünya
genelinde birçok ülke tarafından enerji güvenliği de dahil olmak üzere, yüksek
enerji fiyatlarının sosyal ve ekonomik etkileri ve iklim değişikliği ile ilgili
endişeler gibi, enerjiyle ilgili çok sayıda sorunu gidermek için en uygun
maliyetli ve uygulanabilir yöntem olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada,
bitkisel ve hayvansal üretimde enerji verimliliği önlemleri ile sağlanabilecek
enerji tasarruflarının hesaplanmasında yararlanılabilecek yöntemler
açıklanmaktadır.