Endodontik Olarak Yeniden Tedavi Edilen Molar Dişlerin Endokuron ile Restorasyonu: Olgu Serisi


Gürler K., Ertürk H.

26. TÜRK DİŞHEKİMLİĞİ BİRLİĞİ ULUSLARARASI DİŞHEKİMLİĞİ KONGRESİ, İstanbul, Türkiye, 8 - 11 Eylül 2022, ss.639

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.639
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Endodontik Olarak Yeniden Tedavi Edilen Molar Dişlerin Endokuron ile Restorasyonu: Olgu Serisi

Amaç

Endodontik tedavi sonrası kron harabiyetinin arttığı molar dişlerin protetik rehabilitasyonunda, direkt ve indirekt restorasyonlar dahil olmak üzere farklı konvansiyonel tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bilgisayar destekli tasarım/bilgisayar destekli üretim (CAD/CAM) ve adeziv teknolojideki gelişmelerle birlikte endokuron restorasyonlar konvansiyonel tedavilere alternatif olarak gösterilmiştir. Endokuronlar, çoğunlukla pulpa odasından gerektiğinde de kök kanallarından tutuculuk sağlayarak adezivlerle yeterli stabiliteyi elde eden monoblok restorasyonlardır. Bu olgu serisinde kanal tedavisi yenilenmiş dişlerin endokuron restorasyonları ile rehabilitasyonu 10 farklı vakada ele alınmıştır. Bu olgu serisinin amacı; dentin harabiyeti fazla olan kanal tedavili dişlerdeki sağlıklı diş dokusunun ve kanal dolgusunun korunmasını sağlayan endokuron restorasyonların klinik takip sonuçlarının sunulmasıdır.

Olgu Sunumu

Diğer ağız, diş sağlığı kuruluşlarından çekim endikasyonu verilmiş olarak Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı kliniğine yönlendirilen aşırı kron harabiyetli, kanal tedavisi yenileme ihtiyacı olan hastalar klinik ve radyografik olarak muayene edilmiştir. Öncelikle hastaların kanal tedavisi yenileme işlemleri yapılmıştır. Kuronal harabiyeti fazla olan bu vakalarda yenileme işlemi sonrası klinik muayene yapılmış, tedaviye engel olabilecek herhangi bir duruma rastlanılmamıştır. Endokuron preparasyon prensipleri doğrultusunda preparasyonu tamamlanan dişlerin dijital ölçü kullanılarak ölçülerinin alınmasının ardından CAD/CAM sisteminde (Inlab Cerec V4.2.5, Sirona Dental Systems) endokuron restorasyonları tasarlanmıştır. Bu restorasyonlar, fotopolimer rezin veya güçlendirilmiş hibrit seramik bloklar (Cerasmart) kullanılarak kazıma ünitesinde üretilmiş ve sinterize edilmiştir. Klinik prova aşamasında marjinal uyumu kontrol edilmiş, okluzyon düzenlemesi yapılmış ve bir dual-cure rezin siman (Panavia F 2.0 Kuraray Medical Inc.) ile simante edilmiştir. Takip süreleri yaklaşık bir yıl olan hastaların klinik değerlendirmesinde mekanik ve biyolojik komplikasyonlara rastlanılmamıştır.

Sonuç                                                                                               

Aşırı kron harabiyeti olan kanal tedavili dişlerin rehabilitasyonunda geleneksel post-kor restorasyonlarına alternatif bir protetik tedavi seçeneği olarak minimal invaziv yaklaşım prensibine dayanan endokuron restorasyonları uygulanabilmektedir. Endokuron restorasyonlar, konvansiyonel çözümlere kıyasla çok daha kısa sürede tamamlanabilmekte, iyi estetik, yüksek mekanik performans ve düşük maliyetleriyle avantaj sağlayabilmektedir.

Anahtar Kelimeler: endokuron, kök kanal tedavisi yenileme, direkt restorasyon, indirekt restorasyon, CAD/CAM

Endodontically Retreated Molar Teeth With Endocrown Restoration: A Case Series

Aim

Direct and indirect restorations can be applied in the prosthetic rehabilitation of molar teeth with increased crown destruction after endodontic treatment. With advances in computer aided design/computer aided manufacturing (CAD/CAM) and adhesive technology, endocrowns have been shown as an alternative to conventional treatments. Endocrowns are monoblock restorations that provide adequate stability with adhesives, mostly from pulp chamber and root canals if necessary. In this case series, the rehabilitation of teeth that have had retreatment with endocrowns has been discussed in 10 different cases. The aim of this case series is to present the clinical follow-up results of endocrowns, which preserve healthy tooth tissue and canal filling in root canal treated teeth with extensive dentin damage.

Case Report

Patients who were referred to Çukurova University Faculty of Dentistry Department of Endodontics with extraction indication from other oral and dental health institutions were examined clinically and radiographically. Teeth with extensive dentinal damage and inadequate root canal filling or periapical lesions were selected. After retreatment procedures endocrown preparation were performed. Endocrown restorations were designed in the CAD/CAM system (Inlab Cerec V4.2.5, Sirona Dental Systems) using by digital impressions. These restorations were fabricated and sintered in a milling machine using photopolymer resin or reinforced hybrid ceramic blocks (Cerasmart). Marginal fit was checked, occlusion adjusted, and cemented with dual-cure resin cement (Panavia F 2.0 Kuraray Medical Inc.). No mechanical or biological complications were found in the patients with a follow-up period of approximately one year.

Conclusion

Endocrowns can be applied as an alternative prosthetic treatment option to traditional post-core restorations in the rehabilitation of root canal-treated teeth with excessive crown destruction. Endocrowns can be completed in shorter time compared to conventional solutions and provide good aesthetics, high mechanical performance and low costs.

Keywords: endocrown, retreatment, direct restoration, indirect restoration, CAD/CAM