Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, cilt.22, sa.3, ss.136-140, 2010 (Hakemli Dergi)
Bu çalışma 2006-2007 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde yürütülmüştür. Araştırmada Ganoderma lucidum’un iki yerli (Balcalı, Alata) ve bir ticari (Buffalo) olmak üzere 3 farklı suşu kullanılmıştır. Çalışmada ilk olarak bu suşların farklı besinyerlerindeki (PDA,CYM) misel gelişimlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Ayrıca elde edilen misellerin farklı talaş kültürü ortamlarında (A,B,C) yetiştirilerek, oluşan mantarların içerisindeki Fruktoz, Glikoz ve Sakkaroz miktarları ile mantar verimlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Deneme verileri incelendiğinde en iyi besiyerinin katı CYM (Glikoz, Maya ekstraktı, Pepton, MgSO4, 7H2OKH2PO4, K2HPO4, Agar) olduğu ve en iyi talaş ortamının Talaş, Su, CaSO4, Melas ve Buğday Kepeğinden oluşan C ortamının olmuştur. Misel gelişimi , mantar ağırlığı, kompost poşeti başına düşen verim açısından en iyi suşun Buffalo olduğu ve bunu yerel bir suş olan Alatanın takip etmiştir. Şeker miktarı açısından en yüksek değerleri Alata suşu vermiştir.
Anahtar Kelimeler: Ganoderma lucidum, misel, suş, sıvı ve katı ortam
This study was counducted during 2006-2007 at Department of Horticulture, Faculty of Agriculture University of Cukurova University. There different strain namely Balcali, Alata (local strains) and Buffalo (commercial strain) of Ganoderma lucidum were used in the experiments. The aim of this study was to observe mycelia growth of different strain on different growth medium (PDA, CYM). Also comparison of different quality properties of fruting bodies grown on different sawdust culture medium (A, B, C) was aimed.
According to the results of the experiments, solid CYM was found to be the best medium for mycelium growth. For the yield and quality properties of the fruiting body medium C was found to be better than others. Buffalo strain was found the best as regard to mycelia growth, mushroom weight and yield considered.
Key words: Ganoderma lucidum, mycelia, strain, liquid and solid medium