Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Büyüme Artırıcı Olarak Sarımsak (Allium sativum) Kullanımı


DİKEL S.

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, cilt.3, sa.7, ss.529-536, 2015 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 3 Sayı: 7
  • Basım Tarihi: 2015
  • Dergi Adı: Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.529-536
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Antibiyotik ve medikamentlerin yaygın kullanımı sonucu balıklarda kimyasal kalıntılar ve dirençli patojenler ortaya çıkmaktadır. Kimyasal kalıntılar sadece çevre kirliliği yaratmamakta bununla birlikte tüketici sağlığını da tehdit etmektedir. Buna karşın doğal bir antibiyotik olarak bilinen sarımsak insan ve hayvanlarda birçok hastalığın tedavisinde etkilidir ve her hangi bir çevresel ya da fiziksel yan etkiye sahip değildir. Su ürünleri yetiştiriciliği uygulamalarında sarımsak, büyümeyi artırmakta, bağışıklık sistemini güçlendirmekte, iştahı artırmakta, mantar ve bakteriyel patojenlerin kontrolünü desteklemektedir. Bu derleme yetiştiricilikte sarımsak uygulamalarının balıklarda, beklenen büyüme artırıcı etkilerini ortaya koyma üzerine yoğunlaşmıştır.
The wide-ranging use of antibiotics and medicaments has resulted in chemical residue and resistant pathogens in cured fish. Chemical residue not only pollutes the environment, but also threatens consumer s health. On the contrary, garlic as a well-known natural antibiotic that causes no environmental or physical side effects has shown to be effective for the treatment of many diseases in humans and animals. In aquaculture applications, garlic promotes growth, improves the immune system, stimulates appetite, and reinforces the control of fungal and bacterial pathogens. This review emphasis on the application of garlic in promotes of fish growth and the expectations of using garlic arrangements in aquaculture.