Eş Sosyotelizminin (Phubbing) Depresyon ve Aile İşlevselliğiyle İlişkisi


Onur D., Özer Z. Y.

Prof. Dr. Okay Başak 23. Aile Hekimliği Araştırma Günleri, İzmir, Türkiye, 18 Nisan - 20 Mayıs 2024, ss.35

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.35
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Eş Sosyotelizminin (Phubbing) Depresyon ve Aile İşlevselliğiyle İlişkisi

Dilan Onur, Z. Yelda Özer
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı

Giriş: Modern yaşamla paralel olarak gelişen teknoloji hayatımızın önemli bir parçasına dönüşmektedir. Teknolojinin sağladığı pek çok kolaylıktan biri de iletişimi hızlandırmasıdır. İletişim için kullandığımız en önemli teknolojik keşif de telefonlarımızdır. Sosyotelizm (phubbing), “bireyin diğer insanlarla konuşurken cep telefonuna bakması, cep telefonuyla ilgilenmesi ve kişilerarası iletişimden uzaklaşması” olarak tanımlanmıştır. Sosyotelizm davranışı, çiftler arasında gerçekleştiğinde buna "partner phubbing" denilmektedir. Evli çiftlerde sosyotelizm durumuna bağlı kişilerin benlik saygıları azalmakta, aile içi iletişim zayıflamakta ve bu durum uzun vadede bireyi duygusal açıdan yormaktadır.

Amaç: Çalışmamızın amacı Çukurova Üniversitesi Aile Sağlığı Merkezine(EASM) bağlı dört Aile Hekimliği Birimine(AHB) kayıtlı 18 yaş ve üzeri evli bireylerde eş sosyotelizminin depresyon sıklığına ve aile işlevselliğine etkisini incelemektir.

Materyal ve Metod: Çalışmanın tipi, kesitsel tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışmanın evreni, Çukurova Üniversitesi EASM’ye kayıtlı 18 yaş ve üstü evli bireylerdir. Çalışmanın örneklemini dört AHB’ye kayıtlı 3458 evli bireyden araştırmanın yapılacağı süreçte herhangi bir nedenle EASM’ye başvuranlar oluşturacaktır.

Dışlama kriterleri: Onam alınamayanlar, evli olmayanlar, akıllı telefon kullanmayanlar ve iletişim problemi olup Türkçe bilmeyenler dışlanacaktır.

Veri toplama araçları: Sosyodemografik bilgi formu ile birlikte Aile Apgar Ölçeği, Phubbinge Maruz Kalma Ölçeği ve hasta sağlık anketi-2(PHQ- 2) uygulanacaktır. PHQ-2’ye göre taraması pozitif çıkan hastaların, depresif bozukluk kriterlerini karşılayıp karşılamadıklarını belirlemek için bu hastalara PHQ- 9 da uygulanacaktır. Depresyon tespit edilen katılımcıların psikiyatriye sevki/kolsültasyonu sağlanacaktır.

Araştırma Soruları

Bu çalışmamızda şu soruların cevapları araştırılacaktır:
1. Çalışmamızın yapıldığı bölgede sosyotelizm(phubbing) oranı ne düzeydedir?
2. Sosyotelizm(phubbing) aile işlevselliğini nasıl etkilemektedir?
3. Sosyotelizmin (phubbing) yol açtığı depresif bozukluk oranı nedir?
4. Sosyotelizmin(phubbing) eşlik ettiği biyolojik veya ruhsal bir hastalık mevcut mu?

Beklenen Yararlar

Çalışmamıza katılan nüfusta sosyotelizm davranışına maruziyet olup olmadığı belirlenecektir. Sosyotelizmin bireylerde ciddi biyolojik, psikolojik ve sosyal sorunlara yol açtığına vurgu yapılarak aile içi iletişimin önemi tekrar hatırlatılacak, bağımlılık kapsamında değerlendirilen bu eylem konusunda hasta eğitimi verilecektir.

Anahtar Kelimeler: Sosyotelizm Phubbing, Aile APGARı, Depresyon