Türkiye’nin Muz Üretim ve Dış Ticaretinde Gelişmeler


Seçer A.

İnteraktif Muz E-Çalıştayı, Antalya, Türkiye, 05 Nisan 2021, ss.1-5

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-5
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Muz dünyada en çok tüketilen ve dış ticareti en çok yapılan ürünlerden birisidir. Türkiye’de 2010-2020 yılları arasında muz alanları hızlı şekilde genişleyerek 2020 yılında 111.544 dekara yükselmiş ve bu alandan 728.133 kg ürün elde edilmiştir. Bu dönemde hem açıkta ve hem örtü altında muz dikim alanında hızlı şekilde artış meydana gelmiş ancak bu artış örtü altında daha büyük oranda olmuştur. Verimde ise dekara 4.747 kg’dan 6.528 kg’a yükselmiştir. Türkiye’nin muz üretimi, tüketiminin %76,60’ını karşılamakta, kalan miktar ise ithalat edilmektedir. Muz dikim alanları ve üretimini artarken, seraların tesisinde, bakım işlemlerinde ve pazarlama hizmetlerinde aksaklıklar mevcuttur. Bu aksaklıkların giderilmesi sektörün gelişmesine katkıda bulunacak, verim ve kalitede artışa sağlanmasına yol açacaktır.