2. INTERNATIONAL COLOSSEUM SCIENTIFIC RESEARCHES AND INNOVATION CONGRESS, 22-23, February, ITALY, Rome, Italy, 22 - 23 February 2025, vol.1, no.1, pp.343-344
DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU (DEHB) OLAN ÇOCUKLARIN SEÇİCİ
DİKKAT, İNHİBİTÖR KONTROL VE REAKSİYON ZAMANLARI ÜZERİNE GİNCE ZUMBA
PROGRAMININ ETKİSİ
Uzm. Fzt. Ceylan EKERER 1/ Prof.Dr. Gonca İNCE2
1Çukurova Üniversitesi, Spor Bilimleri, ceylanegriparmak@gmail.com, ORCID 0000-0002-0547-5764
2Çukurova Üniversitesi, Spor Bilimleri, gince@cu.edu.tr, ORCID 0000-0003-3438-3241
THE EFFECT OF GİNCE ZUMBA EXERCİSES ON SELECTİVE ATTENTİON, INHIBITORY CONTROL AND REACTİON TİME OF CHİLDREN WİTH ATTENTİON DEFİCİT HYPERACTİVİTY DİSORDER (ADHD)
Abstract
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is a neurodevelopmental disorder characterized by excessive hyperactivity and impulsivity, mostly exhibits symptoms in childhood. While ADHD is often treated with medication, studies have shown that physical activity can have positive effects on this condition. The aim of this study was to examine the effects of a cognitively demanding exercise on selective attention, inhibitory control, and reaction time skills of children with ADHD who are under medical treatment. A total of 30 children aged 8 to 12, who were receiving medical treatment and followed by child psychiatry clinic, participated in the study. The children were randomly allogated into two groups. The intervention group (n=13; 5 girls, 8 boys) participated in a Gince Zumba program for 8 weeks in addition to
their medication. The control group (n=17; 6 girls, 11 boys) only received medication during this period. The exercise program was implemented over a duration of 8 weeks, twice a week with each session lasting 50 minutes. The program was designed as home-based activity by the researcher to require increased cognitive engagement each week. Before and after the program, participants completed the Stroop Color Test and the Blaze Pod Reaction Time Test. The results were statistically evaluated. The results showed that the intervention group showed statistically significant improvements in selective attention, inhibitory control, and reaction time skills compared to the control group following the 8- week exercises.
In conclusion, the Gince Zumba program appears to have positive effects on the cognitive functions of children with ADHD when combined with medication.
Keywords: ADHD, cognitive functions, exercise
DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU (DEHB) OLAN ÇOCUKLARIN SEÇİCİ
DİKKAT, İNHİBİTÖR KONTROL VE REAKSİYON ZAMANLARI ÜZERİNE GİNCE ZUMBA
PROGRAMININ ETKİSİ
Uzm. Fzt. Ceylan EKERER 1/ Prof.Dr. Gonca İNCE2
1Çukurova Üniversitesi, Spor Bilimleri, ceylanegriparmak@gmail.com, ORCID 0000-0002-0547-5764
2Çukurova Üniversitesi, Spor Bilimleri, gince@cu.edu.tr, ORCID 0000-0003-3438-3241
Özet
DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) çocukluk çağında belirti gösteren, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik ile karakterize bir nörogelişimsel sorundur. Çoğunlukla ilaç kullanımı ile tedavi edilen DEHB’de fiziksel aktivitenin olumlu etkisi olduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, ilaç tedavisi alan DEHB tanılı çocuklara bilişsel katılım gerektiren bir egzersiz uygulamasının çocukların seçici dikkat, inhibitör kontrol ve reaksiyon zamanı gibi becerilerine etkilerini incelemektir. Çalışmaya 8-12 yaş arasında bulunan ve çocuk psikiyatri kliniğinde medikal tedavi alan toplam 30 çocuk dahil edildi. Rastgele iki gruba ayrılan çocuklardan çalışma grubu (13; 5K, 8E) ilaç tedavisine ek olarak 8 hafta süre ile Gince Zumba programına dahil edildi. Kontrol grubu (17; 6K, 11E) ise bu süre içerisinde sadece ilaç tedavisi aldı. Çalışmalar haftada 2 gün ve günde 50 dk olmak üzere 8 hafta süreyle uygulandı. Egzersiz programı, araştırmacılar tarafından kademeli zorlaşacak şekilde haftalık programlar olarak hazırlandı ve çocuklar uygulamaları evde aileleri ile birlikte gerçekleştirdi. Çalışmanın öncesinde ve sonrasında katılımcılara Stroop Color Testi ve Blaze Pod Reaksiyon Zamanı Testi uygulandı. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Sekiz haftalık egzersiz uygulamalarının sonucunda müdahale grubunun seçici dikkat, inhibitör kontrol ve reaksiyon zamanı becerilerinde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir fark olduğu görüldü.
Sonuç olarak, DEHB’li çocuklarda Gince Zumba programının ilaç tedavisine ek olarak uygulanmasının çocukların bilişsel işlevlerine ve reaksiyon zamanı becerilerine katkı sağlayabileceği kanaatindeyiz. Bu nedenle, ailelere ilaç tedavisi ile birlikte bu egzersiz programının düzenli uygulanmasını önerebiliriz.
Anahtar kelimeler: DEHB, bilişsel işlevler, egzersiz