Elma Yetiştiriciliği


İMRAK B., KÜDEN A., KÜDEN A.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana, 2010

  • Yayın Türü: Kitap / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2010
  • Yayınevi: Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi
  • Basıldığı Şehir: Adana
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Elma, Rosales takımının, Rosaceae familyasının, Pomoideae alt familyasından Malus cinsine girer. Malus cinsi içerisinde Asya, Avrupa, Amerika ve diğer ülkelerde yetişen 30’dan fazla tür vardır (Özbek, 1978). Elmanın kültüre ne zaman alındığı bilinmemekte, Asya ve Avrupa kıtalarında tarihten önceki çağlardan bu yana yetiştiriciliği yapılmaktadır. Elma ülkemizde üretim ve alan bakımından diğer ılıman iklim meyvelerinin başında gelen bir meyve türüdür. 2007 yılı üretim değerimiz 2.266.437 ton’dur.  Dünya elma üretimi ise 64.255.520 ton’dur. Dünya elma üretiminde ilk sıralarda Çin, ABD, İran, Türkiye ve Fransa yer almaktadır (FAO, 2007).

Elma, Anadolu’dan Yunanistan ve İtalya yolu ile bütün Avrupa’ya yayılmış ve buradan da ilk göçmenler ile Kuzey Amerika’ya götürülmüştür (Özbek, 1977). Kuzey Amerika, Güney Afrika, Yeni Zelanda ve Avustralya’daki yetiştiriciliği yeni olmasına rağmen bu bölgeler günümüzde elma kültürünün ileri derecede teknik düzeye ulaştığı merkezler haline dönüşmüştür (Özçağıran ve ark., 2004)