The Effect of Somatic Cell Count on Milk Urea Nitrogen and Milk Composition


Ayaşan T., Hızlı H., Yazgan E., Kara U., Gök K.

KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI, vol.17, no.4, pp.659-662, 2011 (SCI-Expanded)

Abstract

Denemede somatik hücre sayısının süt üre nitrojen ile süt komposizyonuna olan etkisi araştırılmıştır. Araştırmada 30 adet Siyah

alaca inek, somatik hücre sayısına göre 2 gruba ayrılmıştır. Denemede somatik hücre sayısının (1. Grup: x<268.000 hücre/ml; 2. Grup:

x>268.000 hücre/ml) ele alınan ölçütlerden süt yağı, süt laktoz, yağsız kuru madde ve yoğunluk üzerine olan etkisinin istatistikî olarak

önemli olduğu (P<0.05); buna karşılık süt üre nitrojen, süt protein, süt kazein, üre, kuru madde, asitlik, serbest yağ asidi, sitrik asit

ile donma noktasına olan etkisinin önemsiz olduğu tespit edilmiştir (P>0.05). Denemede somatik hücre sayısı ile süt yağı arasında

(r=0.209; P=0.026); yağsız kuru madde (r=-0.183; P=0.050); süt laktozu (r=-0.196; P=0.037) ile yoğunluk arasında (r=-0.281; P=0.002)

önemli bir ilişki saptanmıştır.

Anahtar sözcükler: Somatik hücre sayısı, Süt kompozisyonu, Süt protein, Süt üre nitrojen, Süt yağ