Somatik Hücre Sayısının Süt Üre Nitrojen İle Süt Kompozisyonuna Olan Etkisi


Ayaşan T., Hızlı H., Yazgan E., Kara U., Gök K.

KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI, cilt.17, sa.4, ss.659-662, 2011 (SCI-Expanded)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 17 Sayı: 4
  • Basım Tarihi: 2011
  • Doi Numarası: 10.9775/kvfd.2011.4489
  • Dergi Adı: KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.659-662
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Denemede somatik hücre sayısının süt üre nitrojen ile süt komposizyonuna olan etkisi araştırılmıştır. Araştırmada 30 adet Siyah

alaca inek, somatik hücre sayısına göre 2 gruba ayrılmıştır. Denemede somatik hücre sayısının (1. Grup: x<268.000 hücre/ml; 2. Grup:

x>268.000 hücre/ml) ele alınan ölçütlerden süt yağı, süt laktoz, yağsız kuru madde ve yoğunluk üzerine olan etkisinin istatistikî olarak

önemli olduğu (P<0.05); buna karşılık süt üre nitrojen, süt protein, süt kazein, üre, kuru madde, asitlik, serbest yağ asidi, sitrik asit

ile donma noktasına olan etkisinin önemsiz olduğu tespit edilmiştir (P>0.05). Denemede somatik hücre sayısı ile süt yağı arasında

(r=0.209; P=0.026); yağsız kuru madde (r=-0.183; P=0.050); süt laktozu (r=-0.196; P=0.037) ile yoğunluk arasında (r=-0.281; P=0.002)

önemli bir ilişki saptanmıştır.

Anahtar sözcükler: Somatik hücre sayısı, Süt kompozisyonu, Süt protein, Süt üre nitrojen, Süt yağ