DEMOCRATIC LIFE, DIGITAL PROPAGANDA AND PROPAGANDA EDUCATION


Creative Commons License

BÜYÜKALACA A. A. S., YOLCU T.

Istanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.23, no.50, pp.1968-1983, 2024 (Peer-Reviewed Journal) identifier

Abstract

Purpose: In the era of pervasive digital media, the integration of propaganda into various educational levels and disciplines is a noteworthy phenomenon. Rather than stigmatizing propaganda, this study advocates for its incorporation into education to foster democratic engagement. The exploration of propaganda as an educational tool encourages questioning, dialogue, and critical thinking. The study draws on the insights of Communication Studies Professor Renee Hobbs, particularly her book "Mind Over Media: Propaganda Education for a Digital Age," which received the Excellence Award in Social Sciences from the US Association of Publishers in 2021. The focus is on the notion of beneficial propaganda, recognizing its potential positive impact. Method/Design/Methodology/Approach: The research involved two groups, each comprising five students from the Department of Communication Sciences and the Department of Political Science and Public Administration. Facilitated round-robin brainstorming sessions exposing participants to current digital propaganda content in political, public safety, and public health categories. Findings: Through circular analysis employing questionnaires addressing message source, target audience, techniques used, and messages about lifestyle, values, and perspective, the study emphasizes the role of propaganda education in developing critical thinking, fostering questioning, and facilitating dialogue amid the constant barrage of content. Originality: Especially considering the impact of digitalization on daily life, this study has a unique value as it defines digital propaganda and makes an evaluation of propaganda education.
Amaç: Dijital medyanın baskın rolünün hissedildiği bir ortamda propaganda, farklı eğitim kademelerinde ve farklı disiplinler içinde eğitim sürecine dahil edilmektedir. Propagandayı şeytanileştirmek yerine propaganda eğitimi aracılığı ile demokratik sürecin bir parçası olarak bu kavramı değerlendirmek sorgulamayı, diyaloğu, eleştirel düşünebilmeyi sağlayacaktır. Çalışmanın kavramsal temelleri, İletişim Çalışmaları Profesörü Renee Hobbs’un 2021 yılında ABD Yayıncılar Derneği tarafından Sosyal Bilimler alanında mükemmellik ödülü alan Mind Over Media: Propaganda Education for a Digital Age isimli kitabında yer alan fikirleri ve özellikle beneficial propaganda (faydalı propaganda) kavramı üzerine inşa edilmiştir. Yöntem/Tasarım / Metodoloji / Yaklaşım: Çalışmada, 5 kişilik İletişim Bilimleri Bölümü öğrencileri ve 5 kişilik Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencilerinden oluşan iki grup ile round-robin beyin fırtınası yöntemi aracılığı ile döngüsel fikir alışverişi oturumu gerçekleştirilmiştir. Bu oturumlarda, farklı kategorilerdeki güncel dijital propaganda içerikleri katılımcılarla paylaşılmış ve soru formlarında yer alan yarı yapılandırılmış sorular aracılığı ile bu içerikleri döngüsel bir biçimde çözümlemeleri istenmiştir. Bulgular: Bulgular aracılığı ile propaganda eğitiminin, tüm bu içerik bombardımanı karşısında, eleştirel düşünme, sorgulama ve diyalog geliştirmeye yönelik katkısı vurgulanmıştır. Özgünlük: Özellikle dijitalleşmenin gündelik yaşamdaki etkisi dikkate alındığında, dijital propagandayı tanımlaması ve propaganda eğitimine yönelik bir değerlendirme yapması sebebiyle bu çalışma özgün bir değere sahiptir.