Atıf İçin Kopyala
Gümüş B., Ünlügenç U. C., Akıncı A. C.
Geosound, sa.60, ss.123-143, 2024 (Hakemli Dergi)
-
Yayın Türü:
Makale / Tam Makale
-
Basım Tarihi:
2024
-
Doi Numarası:
10.70054/geosound.1384520
-
Dergi Adı:
Geosound
-
Derginin Tarandığı İndeksler:
Directory of Open Access Journals
-
Sayfa Sayıları:
ss.123-143
-
Çukurova Üniversitesi Adresli:
Evet
Özet
Çalışma bölgesi Güneydoğu Anadolu’da X. Petrol Bölgesi içinde yer almaktadır. İnceleme alanı; Batman ilinin yaklaşık 3-5 km güneyinde bulunmakta olup, Güneydoğu Anadolu bölgesinin büyük bir kesiminde yaygın yüzlekleri bulunan, başlıca kireçtaşı ve dolomitten oluşan Hoya formasyonu ile temsil edilmektedir Bu çalışmada GD Anadolu Bölgesindeki Bindirme kuşağının güneyinde sıkışma tektoniği sonucunda oluşan Batı Raman antiklinalinde yüzeylenen karbonatça zengin Hoya formasyonunun çatlakları çalışılmıştır.
Batı Raman Antiklinali petrol üretim alanı olup, KB-GD yönelimli, güneyi ters fay-normal fay sınırlanmıştır. Hoya Formasyonu Güneydoğu Anadolu’da mostra verdiği yerlerde, genelde dik yarlar oluşturan kireçtaşları ile bunların diyajenetik değişimleri ile oluşan zayıf-iyi hazne kaya özelliği sunan yaygın dolomitlerden meydana gelmektedir. Kireçtaşları; krem, bej, beyaz, kirli beyaz renkli, ince-orta-kalın tabakalı, sert-sertçe, yer yer çörtlü, bol küçük ve iri bentik foramlı, algli, kötü-iyi gözenekli ve yer yer dolomitiktir. Dolomitler ise, beyaz, krem, grimsi beyaz renkli, sert-sertçe, ince-kalın tabakalı, ince-orta kristali, yer yer şeker dokulu, ilksel dokudan kalma fosil izli, çört nodül ve ara bantlı, ince kalsit damarlı ve erime gözeneklidir. Hoya formasyonu, sınırlı-yarı sınırlı sığ epirik bir denizden, sığ normal açık deniz ve şelf kenarı/önü ortamlarının ürünü fasiyesleri içermektedir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde etkili olan Arap Levhasını etkileyen tektonik olayların meydana getirdiği çatlak ve eklemler incelenmiş, çatlaklar sınıflandırılmış ve modellemeye gidilmiştir.