Türkiye'deki Deniz Canlılarındaki Mikroplastik Kirliliği


Creative Commons License

GÜNDOĞDU S., ÇEVİK C.

Teknik Rapor, ss.41, 2019

  • Yayın Türü: Diğer Yayınlar / Teknik Rapor
  • Basım Tarihi: 2019
  • Sayfa Sayıları: ss.41
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada, Marmara, Ege ve Akdeniz’den toplanan, barbun, istavrit, kefal, mırmır, tekir ve kırmızı karides türlerinin mide ve sindirim kanalları, mikroplastik varlığı açısından incelenmiştir. Bunun yanında, çoğunluğu Ege ve Marmara Denizi’nden toplanmış ya da bu bölgelerdeki çiftliklerden tedarik edilmiş midyelerden üretilen ve Adana, Ankara, Bodrum, İstanbul ve İzmir lokasyonlarında satılan midye dolma içerisindeki mikroplastik miktarları da incelenmiştir. Böylelikle hem sokakta, hem evde, hem de lüks tüketim alanlarında tüketilen canlıların beraberinde ne kadar mikroplastiği tüketiciye taşıdıkları tüm yönleriyle ortaya konulmuştur. Bu çalışma Greenpeace Akdeniz için Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından gerçekleştirilmiştir.

In this study, gastrointestinal tract of gray mullet (Liza saliens), red mullet (Mullus barbatus), striped red mullet (Mullus surmeletus), mediterranean horse mackerel (Trachurus mediterraneus), striped seabream (Lithognathus mormyrus) and red shrimp (Aristaeomorpha foliace) species collected from Marmara, Aegean and Mediterranean regions were investigated. In addition, the amount of microplastic in stuffed mussels (Mytilus galloprovincialis), which is produced from mussels collected from the Aegean and Marmara seas or supplied from farms in these regions and sold in Adana, Ankara, Bodrum, İstanbul and İzmir locations, was also examined.