4. International Antalya Scientific Research and Innovative Studies Congress, Antalya, Türkiye, 9 - 10 Mayıs 2023, cilt.1, ss.941-948
Yiyecek ve gıda ürünleri tüketicinin masasına ulaĢmadan ônce, çok uzun mesafeler kat edebilir.
Dünya genelinde soğutulmuĢ ve dondurulmuĢ gıdaları dağıtmak için yaygın olarak frigorifik
karayolu taĢıtları ve soğutmalı konteynerler kullanılmaktadır. Gıda ürünleri taĢımacılığı, gıda
ürünü türüne ve menĢeine bağlıdır. Bu ürünlerin taĢınması, geniĢ bir alanı ve mesafe aralığını
kapsamaktadır. Belirli bir ürün için ihtiyaç duyulan taĢıma miktarı, sadece son ürünün
mobilizasyonu ile ilgili değildir. Bu değer, ham ve yarı sonlu malzemelerin taĢınmasını da
kapsamaktadır. Çok sayıda gıda ürününün uzun yolculuk mesafesi ve genel soğutma ihtiyacı
dikkate alındığında, nakliye, gıda enerji dengesinde ônemli bir bileĢendir.
Son yıllarda buzdolapları, derin dondurucular ve kombine buzdolabı-dondurucuların kullanımı,
giderek daha da yaygınlaĢmaktadır. Birçok ülkede bu tür yapıların iç hacimleri son on yılda
ortalama %32 oranında artmıĢtır. Daha büyük modeller, daha fazla enerji tüketimi anlamına gelir.
Tedarik açısından bakıldığında, tüm ulaĢım sektôrü gibi gıda taĢımacılığında, genellikle Akıllı
UlaĢım Sistemleri (ITS) olarak bilinen entegre telematik, iletiĢim, kontrol ve otomasyon
teknolojilerinden yararlanılmaktadır.
Soğutma, mağazadan tüketici sofralarına kadar son yolculuğunu bekleyen yiyecekler için de
ônemli bir uygulamadır. Gıda perakendeciliği de baĢlı baĢına enerji tüketen bir hizmettir. Bu
nedenle, uygun soğutma teknolojilerinin seçimi ve ôzellikle uygun yiyecek teĢhir dolaplarının
tasarımı, gıda ürünlerinin pazarlandığı mağazalarda en umut verici ve uygulanabilir enerji
tasarrufu ônlemleri arasındadır. Bu çalıĢmada, tarımsal ürünlerin taĢınması, depolanması ve
dağıtılmasında enerji verimliliği ônlemleri tartıĢılmıĢtır.