VORTEX VE RİNG İPLİK EĞİRME TEKNOLOJİSİ İLE ÜRETİLEN SOYA FASULYESİ PROTEİN LİFİ, POLİESTER, GERİ DÖNÜŞÜMLÜ POLİESTER VE VİSKON KARIŞIMLI İPLİKLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ


Sabır E. C., Gökgönül G. B., Kertmen M., Şen A.

4. Uluslararası Malzeme ve Mühendislik Teknolojileri Konferansı, İstanbul, Türkiye, 8 - 10 Eylül 2022, cilt.1, sa.1, ss.278

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.278
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Vortex eğirme teknolojisi, üretim hızı ve iplik kalitesindeki avantajları nedeniyle tercih edilen hava jetli eğirmenin modifiye edilmiş halidir. Bu araştırmanın amacı, farklı liflerden üretilen Vortex ve Ring ipliklerini karşılaştırmaktır. Çalışmada, soya proteini lifi, geri dönüştürülmüş polyester, konvansiyonel polyester ve viskon lifleri kullanılmıştır. Soya fasulyesi lifi,  üstün konfor özelliklerine sahiptir. Vortex eğirme yöntemi ile soya fasulyesi protein lifi üretimi analiz edilerek literatüre katkı sağlanacaktır. Vortex hava jetli eğirme ve ring eğirme yöntemleri kullanılarak 6 farklı elyaf karışımından üretilen Ne 28 numaralı iplikler incelenmiş ve eğirme yöntemlerinin elyaf cinsine göre uygunluğu ortaya konmuştur. Sonuçlar, lif karışımına göre her iki eğirme yönteminin yapısal farklılıklarının farklı mukavemet, düzgünlük ve tüylülük değerleri verdiğini göstermiştir. İplik performans testleri sonucunda, Vortex eğirme teknolojisi ile üretilen %20 soya fasulyesi protein lifi, %80 polyester veya %80 r PET karışımlı ipliklerin mukavemet değerlerinin Ring'e göre daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır. %CV uzama değeri de mukavemeti gösteren bir değerdir, Ring ipliklerde bu değer de daha yüksektir. Vortex ile üretilen soya fasulyesi karışımlı ipliklerin tüylülük değerleri de Ring'e göre daha düşüktür