Bu çalışmada ‘Duke’, ‘Topshelf’ ve ‘Legacy’ maviyemiş (Vaccinium corymbosum) çeşitlerini derim sonrası muhafaza, taşıma, dağıtım ve raf ömrü simülasyonları yapılması için birbirini takip eden farklı zamanlardaki farklı sıcaklıkların meyvelerin muhafazası ve kaliteleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Öncelikle meyveler 1±1℃ sıcaklık ve %90-95 oransal nem içeren koşullarda 30 gün muhafazaya alınmıştır. Planlanan simülasyonlar için, maviyemiş meyvelerinde 10 günde bir periyodik olarak muhafaza sonunda 7 gün 2℃ sıcaklıkta taşıma simülasyonu, 3 gün 5℃ sıcaklıkta dağıtım kanalları simülasyonu ve 2 gün 12℃’de raf ömrü simülasyonu yapılmıştır. Yapılan muhafaza, taşıma, dağıtım ve raf ömrü simülasyonları süresince meyvelerde ağırlık kaybı (%), çürüme (%), meyve kabuk rengi (h°), solunum hızı (ml CO2 kg-1 h-1), meyve eti sertliği (N), suda çözünebilir kuru madde miktarı (%, SÇKM), titre edilebilir asit miktarı (%, TEA), pH, antioksidan kapasitesi (%), toplam fenolik madde miktarı (mg gallik asit/L), görünüm (1-5 skala) ve mumsu tabaka miktarı gibi fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Çalışmada yapılan bu analizler sonucunda; muhafaza, taşıma, dağıtım ve raf ömrü koşullarında ‘Legacy’ maviyemiş çeşidinde ‘Topshelf’ ve ‘Duke’ maviyemiş çeşitlerine göre meyve kalite parametrelerinin daha iyi olduğu belirlenmiştir.
In this study, the effects of different temperatures at different times on the storage and quality of the fruits were investigated in order to simulate the post-harvest storage, transportation, distribution and shelf life of ‘Duke’, ‘Topshelf’ and ‘Legacy’ blueberry (Vaccinium corymbosum) varieties. Firstly, the fruits were stored for 30 days at 1±1℃ temperature and 90-95% relative humidity. For the planned simulations, transportation simulation at 2℃ for 7 days, distribution channel simulation at 5℃ for 3 days and shelf life simulation at 12℃ for 2 days were performed periodically at the end of storage in blueberry fruits every 10 days. During the storage, transportation, distribution and shelf life simulations, physical and chemical analyses such as weight loss (%), decay (%), peel color (h°), respiration rate (ml CO2 kg-1 h-1), fruit flesh hardness (N), total soluble solids (%), titratable acidity (%), pH, antioxidant capacity (%), total phenolic substance amount (mg gallic acid/L), appearance (1-5 scale) and waxy layer amount were performed on the fruits. As a result of these analyses performed in the study; It was determined that the fruit quality parameters of the ‘Legacy’ blueberry variety were better than the ‘Topshelf’ and ‘Duke’ blueberry varieties under storage, transportation, distribution and shelf life conditions.