Alfa-amilaz enzimlerini üreten termofilik Bacillus suşlarının izolasyonu ve enzimlerin kısmi karakterizasyonu


Creative Commons License

Türker C., Özcan B. D.

TÜRK TARIM - GIDA BİLİM VE TEKNOLOJİ DERGİSİ, cilt.3, sa.6, ss.387-393, 2015 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 3 Sayı: 6
  • Basım Tarihi: 2015
  • Dergi Adı: TÜRK TARIM - GIDA BİLİM VE TEKNOLOJİ DERGİSİ
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.387-393
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Bu çalışmada, Erzin sınırları içerisinde bulunan Burnaz Çayı kıyı kesimlerinden toplanan toprak numunelerinden üç adet termofilik Bacillus sp. izolasyonu gerçekleştirilmiştir. Bakteriler sırasıyla Bacillus sp. CT1, CT2 ve CT3 olarak isimlendirilmişlerdir. Bakterilerce α-amilaz üretimi CT1 suşu için 60°C, CT2 ve CT3 suşları için ise 80°C’de maksimum düzeye çıkmıştır. CT1 α-amilazı optimum aktivitesini 90°C, CT2 ve CT3 αamilazları ise 60°C’de göstermişlerdir. Yine CT2 α-amilazı optimum aktivitesini pH 7,0’da, CT1 ve CT3 α-amilazları ise pH 8,0’da göstermişlerdir. CT1, CT2 ve CT3 enzimlerine ait spesifik aktiviteler 55°C’de sırasıyla 317,6; 113,3 ve 362,7 U/mg olarak gerçekleşmiştir. Enzimlerin moleküler ağırlıkları zimogram analizi ile CT1 ve CT3 αamilazları için 65 kDa, CT2 α-amilazı için ise 38 kDa olarak hesaplanmıştır.