TÜRKİYE ONDÖRDÜNCÜ GIDA KONGRESİ


Creative Commons License

Kılınççeker G. (Editör)

online Gıda Teknolojisi Derneği, Ankara, 2022

  • Yayın Türü: Kitap / Bildiri Kitabı
  • Basım Tarihi: 2022
  • Yayınevi: online Gıda Teknolojisi Derneği
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Ham yağların rafinasyonunda bir adım olan vinterizasyon aşamasında yan

ürün olarak ayrılan perlit (filtre yardımcısı), önemli miktarda yağı da absorbe

eder. Yapılan çalışmada, yan ürün olan yağlı perlitten yağın ve perlitin

yeniden kullanılabilirliği değerlendirilmiştir. Bunun için, spesifik analizler

(ekstraksiyon, serbest yağ asitliği, renk, vaks, partikül boyutu, SEM)

yapılmış ve analizler neticesinde yağın yeniden kullanılabilirliği, geri

kazanılmış perlitin ise bir miktar kullanılmamış perlit ile karıştırılıp filtre

yardımcı malzemesi olarak kullanılabileceği saptanmıştır.