AVANOS ÇÖMLEKÇİLİĞİ (AVANOS POTTERY)


CANBOLAT A., ÇOBANLI Z.

4. ULUSLARARASI ESKİŞEHİR PİŞMİŞ TOPRAK SEMPOZYUMU, Eskişehir, Türkiye, 14 - 27 Haziran 2010, cilt.1, sa.1, ss.241-256

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Eskişehir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.241-256
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

ÖZET

Zengin seramik kültürüne sahip Anadolu’da bugün de pek çok geleneksel seramik merkezleri bulunmaktadır. İç Anadolu’da Nevşehir ilinin Avanos ilçesi de günümüzde çok popüler olmuş merkezlerden biridir. Avanos da çömlekçiliğin tarihinin Hititlere kadar dayandığı bilinmektedir. Bugün geleneksel tarzda üretimin yapıldığı bölge, Türkiye’de Seramik Eğitiminin verildiği, Seramik Sanatının gelişimi için Sempozyumların düzenlendiği, yeni teknik arayışların kabul gördüğü ve denendiği bir merkezdir.

 

Avanos; yerel killeri, yöreye has fırınları ve yeni süsleme yöntemlerinin kullanıldığı aynı zamanda yeni yöntemleri hemen kabullenen ve her açıdan gelişime açık farklı bir seramik merkezi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada yöredeki bugünkü durum yerinde incelenerek; seramik ürünlerdeki çeşitlilik, pişirim yöntemleri, süsleme yöntemleri ve atölyelerle ilgili bilgi verilmeye çalışılmıştır. 

Anahtar Kelimeler: Avanos, Geleneksel Çömlekçilik, Seramik, Yerel Ustalar, Anadolu. 

ABSTRACT

 

At present, there are many traditional ceramic production centers in Anatolia, which has a rich ceramic culture. One of the most popular centers is Avanos district of Nevşehir city in central Anatolia region. The history of pottery is known to date back to Hittites in this center which employs traditional production methods. Various firing methods are practiced and ceramic products are made in Avanos, where ceramic education and ceramic art have developed, and new techniques are welcomed and tried.

 

Avanos, a traditional center with its local clays, unique kilns and various decoration methods, is regarded as a different ceramic production center which quickly adapts the new techniques and maintains its development in every aspect. In this study, a presentation will be delivered with regard to the current situation of the pottery, the variety in the production, the firing methods applied, the decoration techniques and workshops in Avanos, and a short comparison will be done between it and other ceramic centers.

 

Key Words: Avanos, Traditional Pottery, Ceramic, Local Craftsmen, Anatolia.