3D Baskı Şablon Kullanarak Komplike Olmayan Kron Kırıklarının Kompozit Rezin ile Estetik Rehabilitasyonu: iki olgu sunumu


Sonkaya E.

Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Uluslararası Eklemeli İmalat Kongresi , Adana, Türkiye, 18 - 19 Mart 2022, ss.30-31

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Adana
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.30-31
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Özet

Amaç: Üç boyutlu (3D) baskı teknolojisi kullanımı diş hekimliği uygulamalarında giderek için yaygınlaşmaktadır. Bu olgu sunumunun amacı, maksiller santral dişlerde komplike olmayan kron kırıklarının, 3D baskı tekniği ile üretilmiş şablon ile literatürde adı silikon anahtar tekniği olarak bilinen teknik ile estetik rehabilitasyonunun sağlanmasıdır.

Olgu Sunumu: Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi kliniğine başvuran iki hastanın klinik ve radyografik incelemesi sonucu, maksiller santral dişlerinde komplike olmayan kron kırığı tespit edildi. Alınan dental anamnezde dişlerin travmaya bağlı olarak kırıldığı öğrenildi. Elektrikli pulpa testi ile dişlerin vitalitesi değerlendi ve dişlerin vital olduğu teşhis edildi. Kırık dişlerin silikon anahtar kullanılarak kompozit rezin ile restore edilmesine karar verildi. Her iki vakada da maksiller santral kesici dişlerin direk kompozit rezin restorasyonu için 3D baskılı bir şablon kullanıldı. Ağız içi tarama yoluyla digital ölçü alındı ve uygun yazılım program kullanılarak sanal modelleme yapıldı, ardından bir 3D yazıcı kullanılarak üretim şablon üretimi yapıldı. 3D baskı şablonunun yardımıyla silikon anahtar yöntemiyle maksiller kesici dişlerin estetik olarak restore edildi. Hasta klinik olarak takip edilmeye başlandı.

Tartışma/Sonuç: 6 aylık takip sonucunda herhangi bir problem olmadığı, restorasyonların hastanın estetik beklentilerini karşıladığı gözlemlendi. 3D baskılı bir şablon kullanılarak kırık maksiller santral dişlerin doğrudan kompozit restorasyonu, maksiller santral dişlerin tedavisi için hızlı, kullanışlı, estetik, fonksiyonel ve düşük maliyetli bir tedavi seçeneğidir.

Anahtar Kelimeler: 3D baskı teknolojisi, Kompozit restorasyon, CAD/CAM, Kırık, Silikon anahtar yöntemi