Semperfresh® Uygulamalarının ‘Santa Maria’ Armut Çeşidinde Muhafaza ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri


ozkaya o., Demircioğlu H., DÜNDAR ö., BAHAR A.

Alatarım, cilt.24, sa.özel sayı, ss.7-13, 2025 (TRDizin) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 24 Sayı: özel sayı
  • Basım Tarihi: 2025
  • Dergi Adı: Alatarım
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.7-13
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada, farklı doz Semperfresh® uygulamalarının (%1 ve %2) ‘Santa Maria’ armut çeşidinin muhafazası ve kalite özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Armutlar 0°C’de %90 oransal nem koşullarında 30 gün süreyle muhafaza edilmiştir. Çalışmada ağırlık kaybı (%), meyve eti sertliği (N), suda çözünebilir kuru madde miktarı (%, SÇKM), titre edilebilir asit miktarı (%, TEA), meyve kabuk rengi (hº), solunum hızı, etilen üretim miktarları belirlenmiştir. 30 gün muhafaza sonunda %2 Semperfresh® uygulamasının ‘Santa Maria’ armut çeşidinde kalite özellikleri üzerine diğer uygulamalara göre olumlu etki yaptığı bulunmuştur. %2 Semperfresh® uygulanan ‘Santa Maria’ armut çeşidinde muhafaza süresince en az ağırlık kaybı, etilen üretim miktarı ve solunum hızı ile en yüksek meyve eti sertliği, TEA ve SÇKM miktarı elde edilmiştir.
In this study, the effects of different doses of Semperfresh® applications (0, 1% and 2%) on the storage and quality characteristics of Santa Maria pears were investigated. Pears were stored at 0°C and 90% relative humidity for 30 days. In the pear samples taken periodically at 15-day intervals; some physical and chemical changes such as weight loss (%), fruit flesh firmness (N), total soluble solids (%, TSS), titratable acidity (%, TA), fruit peel color (hº), respiration rate, ethylene production amount and decay were determined. At the end of 30 days of storage, it was found that 2% Semperfresh® application had a positive effect on the quality characteristics of Santa Maria pears compared to other applications. The least weight loss, ethylene production amount and respiration rate and the highest fruit flesh hardness, TA and TSS amount were obtained in the 'Santa Maria' pear variety applied with 2% Semperfresh® during storage.