Tarım Ürünlerinin Toprak Ve Su Ayak İzlerinin Değerlendirilmesi


Türker M., Berk A., Öztürk H. H.

4th International Sustainable Development Congress, Antalya, Türkiye, 28 - 31 Ekim 2022, ss.1-10

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-10
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu bildiride, bitkisel ve hayvansal tarım ürünlerinin toprak ve su ayak izleri tartışılmıştır. Gıda, enerji ve su sürdürülebilir kalkınmanın üç önemli bileşenidir. Dünya nüfusu arttıkça, üçüne de olan talep hızlı bir şekilde artmıştır. Gıda, enerji ve suya olan talep, sadece artmakla kalmamış, aynı zamanda birbirleri arasındaki bağlar da artarak güçlenmiştir. Küresel nüfus artışı ve kişi başına gıda, yem, lif, kereste ve enerji tüketiminin değişmesi, eşi görülmemiş oranlarda arazi ve tatlı su kullanımına neden olmuştur. Günümüzde küresel tatlı su kullanımının yaklaşık olarak %70’i tarımda kullanılmaktadır. Küresel okyanus ve tatlı su ötrofikasyonunun (besin açısından zengin kirleticilerle su yollarının kirlenmesi) %78’i tarımdan kaynaklanır. Ötrofikasyon, en önemli nedenleri arasında, tarımsal üretim sistemlerinden azot, fosfor ve diğer besin maddelerinin akışı yer alır.

            Tarım ürünlerinin üretimlerinde kullanılan su miktarları çok önemlidir. Tarım ürünleri için kullanılan su miktarları, birim kütle (kg) tarım ürünü üretmek için gereken tatlı su kullanımı olarak, kütle bazında değerlendirilebilir. Tarım ürünlerinin su ayak izi, çevresel etkilerinin yararlı bir göstergesidir. Farklı gıda ürünlerinin su kıtlığı ile ilişkili su ayak izleri, kütle (kg), protein (g) ve enerji içerikleri (kCal) başına litre (L) olarak değerlendirilebilir.

            Arazi, insanlık için gerekli olan kültürel ve düzenleyici hizmetler de dahil olmak üzere, diğer birçok ekosistem işlevi ve hizmetinin temelini sağlar. Dünyanın yaşanabilir topraklarının yarısı tarımsal üretim için kullanılmaktadır. Küresel tarım arazilerinin %77’si hayvansal üretim için kullanılmaktadır. Diğer taraftan, dünyadaki toplam kalori tüketiminin sadece %18’i, protein tüketiminin ise %37’si hayvansal üretim ile karşılanır. Dünyanın buzsuz arazi alanının yaklaşık dörtte biri, insan kaynaklı bozulmaya uğramıştır. Ticari üretim dahil olmak üzere, tarım ve orman alanlarının genişletilmesi ve artan tarım ve ormancılık verimliliği, artan nüfus için tüketimi ve gıda mevcudiyetini desteklemiştir. Bu değişiklikler, büyük bölgesel farklılıklarla, sera gazı (GHG) emisyonlarının artmasına, doğal ekosistemlerin kaybına ve biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden olmuştur.

            Tarım ürünlerinin toprak ayak izi, birim kütle (kg) tarım ürünü üretmek için kullanılan arazi genişliğini (m2) ifade eder. Tarım ürünlerinin toprak ayak izi karşılaştırmaları, bu ürünlerin besin içerikleri (protein veya kalori) açısından da yapılabilir. Tarım ürünlerinin nerede ve nasıl üretildiklerine bağlı olarak toprak ayak izlerindeki büyük farklılıklar olabilir. Sürdürülebilir arazi yönetimi, iklim değişikliği de dahil olmak üzere çeşitli stres faktörlerinin ekosistemler ve toplumlar üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına katkıda bulunabilir.