Defne Meyvesinin Sıcak Hava ve Mikrodalga Yöntemi İle Kurutulması, Matematiksel Modellemesi ve Kurumanın Bazı Fiziksel ve Mekanik Özelliklere Etkisi.


ERDEM T.

26. Tarımsal Ulusal Mekanizasyon Kongresi,22-23 Eylül 2010 HATAY/TÜRKİYE, Hatay, Türkiye, 22 - 23 Eylül 2010, cilt.1, no.1

  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Hatay
  • Basıldığı Ülke: Türkiye

Özet

Bu çalışmada; Defne meyvesi (Laurus nobilis L.) mikrodalga enerji ve sıcak hava ile kurutulmuştur. Mikrodalga fırında 180, 360, 540, 720 ve 900W güç seçeneklerinde çalışılmıştır. Sıcak hava ile kurutma ise 60, 70 ve 80°C olmak üzere üç farklı sıcaklıkta gerçekleştirilmiştir. Kurutma süresi, enerji tüketimi, nem içeriği, çıkarılan yağ miktarı ve bazı fiziksel özellikleri; genel boyutlar, geometrik ortalama çap, aritmetik ortalama çap, yuvarlaklık, kütle, hacim, gerçek yoğunluk, doğal yığılma açısı sürtünme katsayısı değerleri ile bozulma yükü değerleri ölçülmüştür. Sıcak hava ile kurutmada 80oC hava sıcaklığında kurutma süresi 12 saattir. Mikrodalga kurutma yöntemi ile 900 W enerji düzeyinde kurutma işlemi ise 10 dakikada tamamlanmıştır. Matematiksel modellemeler için; Newton, Page, Modified Page, Henderson and Pabis, Logarithmic, Wang and Singh, Diffusion Approach, Verma, Two Term Exponential, Simplifed Fick’s Diffusion, Midilli-Kucuk olmak üzere 11 farklı model eşitlik kullanılarak matematiksel modellemeler üzerine çalışılmıştır. Araştırmanın ilerleyen evrelerinde farklı kurutma yöntemlerinin kombinasyonu ile tasarım ve işletme parametrelerinin optimizasyonu planlanmıştır.