Turkish Journal of Technology and Applied Sciences, cilt.4, sa.2, ss.133-145, 2023 (Hakemli Dergi)
Susam, kaliteli yağ içeriği ile insan beslenmesinde kullanılan temel gıda ürünlerinden biridir. Susam yetiştiriciliğinde yağ kalitesi ve verimini artırmak için organik gübreler ve kükürt uygulamalarının miktarı oldukça önemlidir. Bu araştırma, kükürt ve hümik asit uygulamalarının ikinci ürün susamda verim ve yağ kalitesine etkilerini belirlemek amacıyla Çukurova Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama alanında yürütülmüştür. Materyal olarak Muganlı-57 çeşidi, kükürt kaynağı olarak amonyum sülfat (%24S) ve hümik asit kaynağı olarak özel bir firmaya ait %40 hümik asit içeren leonardit kullanılmıştır. Çalışmada 4 farklı kükürt dozu ( 0, 2, 4, 6 kg da-1) ve 3 farklı hümik asit dozu (0, 4, 8 L da-1) uygulanmıştır. Deneme, tesadüf blokları faktöriyel deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. İncelenen özelliklere ait verilere uygulanan varyans analiz sonuçlarına göre, kükürt ve hümik asit dozlarının susam bitki başına kapsül sayısı, dal sayısı, tohum verimi ve yağ verimi değerlerine etkisi önemli bulunmuştur. Ancak bitki boyu ve yağ oranı değerleri üzerine etkisi olmamıştır. En yüksek tohum verimi 2 kg da-1 kükürt, 8 L da-1 hümik asit uygulamasından elde edilmiştir. Bu çalışma ile kükürt ve hümik asit uygulamalarının susamın büyümesinde, veriminde ve yağ oranında olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir.